Luci de la Chilia: 135 de ani de la nașterea mezzo-sopranei Eugenia Lucezarschi

ANIVERSĂRI – 2016

La 27/29 noiembrie se împlinesc 135 de ani de la nașterea Eugeniei Lucezarschi, mezzo-soprană.

Basarabia în toate timpurile a fost o trezorerie secretă de vocaliști. Şi nordul, şi sudul ei, în egală măsură, au furnizat voci celebre pentru marile scene.

Nu ştiu cum se explică acest fenomen, când într-un spaţiu mic, la o margine de imperiu, la o margine de Europă se nasc talente atât de virtuoase.

Eugenia Lucezarschi, care pe afişe figura cu numele scurt Jeni Luci, s-a născut la 27 noiembrie 1881, la Chilia, în jud. Ismail.

%d0%b4%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82-229
Eugenia Lucezarschi

A făcut studii la Gimnaziul de Fete „Principesa Natalia Dadiani” (1897-1901) şi, în paralel, la Şcoala de Muzică a lui Vasile Gutor (1900-1902) din Chişinău. Calităţile ei vocale i-au permis să susţină admiterea la Conservatorul din Petersburg (1902-1906) în clasa profesoarei de canto Natalia Ireţkaia.

Debutează la 16 decembrie 1906 pe scena Teatrului Casa populară „Împăratul Nicolae al II-lea” din Petersburg în rolul lui Nedda din opera Paiaţe de R. Leoncavallo.

După absolvirea studiilor este angajată ca solistă la Teatrul Mare Imperial din Moscova (1906-1920), revoluţia, războiul civil, haosul din Rusia sovietică o face să se întoarcă în Basarabia şi la 14 decembrie 1919 debutează pe scena din Chişinău, unde este angajată la Opera basarabeană (1920-1921), de aici pleacă la Cluj (1923-1926), iar de acolo la Bucureşti (1926-1932), tot aici este solistă în capela Societăţii „Cântarea României” din Bucureşti (1932-1940).

Geografia turneelor artistice impresionează: Roma, Napoli, Barcelona, Odesa, Cluj, Cernăuţi s.a.

În enciclopedia lui Serafim Buzilă Interpreţi din Moldova (Chişinău, 1999) sunt trecute rolurile interpretate de-a lungul carierei artistice: „Stefano (Romeo şi Julieta de Ch. Gounod), Amneris (Aida), Azucena (Trubadurul), Madalena (Rigoletto de G. Verdi), Dalila (Samson şi Dalila de С. Saint-Saens), Vanea (Viaţa pentru ţar de M.I. Glinka), Prinţesa (Rusalka de A.S. Dargomâjski), Charlotte (Werther de J. Massenet), Konceakovna (Cneazul Igor de A.P. Borodin), Lei (Fata de zăpadă de N.A. Rimski-Korsakov), Polina şi Milovzor (Dama de pică de P.I. Ceaikovski), Marina Mnişek (Boris Godunov de M.P. Musorgski), Marfa (Hovanşcina de M.P. Musorgski), Carmen (titular, de G. Bizet), Eboli (Don Carlos de G. Verdi), Alisa (Lucia di Lammermoor de G. Donizetti), Brunhilda (Inelul Nibelungilor de R. Wagner), Olga (Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski)”.

Scriitorul Leon Donici-Dobronravov, vrăjit de arta ei şi, îndeosebi, de interpretarea rolului Carmen, va scrie în portretul liric dedicat cântăreţei: „După Carmen am dorit a scrie despre dna Lucezarscaia şi n-am putut. N-am putut analiza toate impresiile fine şi complexe ale creaţiei sale. Câteva zile am trăit, luminat de chipul ei senin, reamintind şi din nou trăind toate detaliile lui. Dânsa era splendidă. Nu. Încă mai mult. Dânsa era sclipitoare. Da. Dânsa era sclipitoare, sclipitoare ca un soare de sud, cald, aurit, sclipitoare, misterioasă, misterioasă ca noaptea cu stele argintii” (Aurel Dănilă. Opera basarabeană (Chişinău, 1995).

A decedat în 1955, la Bucureşti. Azi doar unii istorici ai muzicii mai pomenesc numele acelei mezzo-soprane, care odinioară ridica în picioare săli întregi, în teatre celebre.

Acesta este destinul marilor artişti care într-o epocă când existau doar discurile şi foarte puţine imprimări filmate trec treptat în umbra uitării…

Sursa: Luci de la Chilia. În: Iurie COLESNIC. Chișinăul din inima noastră. Chișinău: [S.n.], 2013, pp. 146-147.


One thought on “Luci de la Chilia: 135 de ani de la nașterea mezzo-sopranei Eugenia Lucezarschi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s