Zinaida Circova: „Dac-ai ști, câte subiecte zac în arhive…”

circova-zinaida

Astăzi se împlinesc 85 de ani de la nașterea Zinaidei Circova (Ghibu), scenaristă, eseistă, romancieră (a scris în limba rusă).
Zinaida Circova s-a născut la 2 decembrie anul 1931 în satul Temleak, regiunea Kurgan, Federația Rusă. A decedat la 29 septembrie 2009, orașul Chișinău, Republica Moldova.
Școala medie o absolvește în orașul Kurgan, iar în anii 1949-1955 Zinaida Circova studiază jurnalismul la Universitatea de Stat din Leningrad (Sankt-Peterburg). O perioadă activează în orașul Murmansk ca ziaristă, apoi din 1962 până în 1967 își face studiile la Institutul Unional de Cinematografie, renumitul VGIK, la scenaristică. Se căsătorește cu colegul de institut Nicolae Ghibu și vine în Chișinău.
zinaida-circovaDebutează la studioul „Moldova-film” în 1971 în calitate de scenaristă, semnând scenariul pentru filmul de animație „Puiul de cocostârc”. Pe parcursul anilor va reveni la acest gen, semnând scenariile mai multor filme de animație: „Povestea unui vânător” (1976), „Viforul negru” (1981), „Două izvoare” (1983) ș.a.
A fost coautoare de scenarii împreună cu Nicolae Ghibu la filmele artistice „Ofițer în rezervă” (1971), „Găsește potcoava fericirii” (1983). Semnează scenariul, în colaborare cu scriitoarea Elena Damian, la filmul artistic „Jocul de-a moartea” (1991), „Să fie vina mea?” (în colaborare cu actrița Klara Luciko) (1992). Zinaida Circova a semnat scenariile mai multor filme documentare, unele din ele regizate de Nicolae Ghibu, cum ar fi: „Contemporanul” (1976), studioul „Telefilm-Chișinău”, „Frații Moscalenco” (1983), studioul „Moldova-film”, „Vera” (1984), „Vasiluța, Virineia și Maria” (1984), „Demisia n-a fost acceptată” (1986), scenariile din cilclul de documentare „Salutare din anii 1937, 1949 și…”, realizate în 1988, 1989, 1990, 1991. La începutul anulor 2000 continuă activitatea de scenaristă alături de Nicolae Ghibu (regizor) la documentarele din ciclul „Dunărea – dragostea mea”.

maria-cantemir-de-zinaida-circovaTot în această perioadă Zinaida Circova își desfășoară din plin activitatea de romancieră. Scrie romane istorice. Am întrebat-o odată, cum găsește subiectul romanelor sale, pe care le citeam cu multă plăcere (nu eram singura!). „Din arhive! mi-a răspuns. Dac-ai ști câte subiete zac în arhive!…” O fi zacând, cum zicea dumneaei, și totuși trebuie să ai „pană”, inspirație, să fii talentat ca să poți compune astfel de romane fără a diminua adevărul istoric, cum a fost, de exemplu, și în cazul romanului „Maria Cantemir. Blestemul vizirului” (2006) pe care, personal, îl consider o creație literară deosebită. Zinaida Circov a fost un om de o mare sensibilitate artistică, o femeie generoasă, frumoasă și elegantă. Avea un respect aparte pentru oamenii cinstiți, curați și devotați unui crez. Așa a rămas în amintirea mea…

Larisa Ungureanu,
Dr. în studiul artelor


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s