Ion Casian Surucean în arheologia și muzeologia basarabeană

La 19 decembrie 2016 se împlinesc 165 de ani de la naşterea muzeografului chişinăuian Ion Casian Suruceanu

Chisinau, orasul meu

 
Chetraru, Nicolae. Ion Casian Surucean în arheologia și muzeologia basarabeană  / Nicolae Chetraru, Nicolae Răileanu. – Chişinău : Tyragetia, 2001. – 256 p.
Această carte din „Colecția Personalități eminente” este rezultatul unor cercetări de mai mulți ani consacrate activității științifice a arheologului și muzeologului din jumătatea a doua a sec. XIX Ion Casian Surucean, contribuția căruia în aceste domenii este greu de supraapreciat. În lucrare sunt publicate rezultatele cercetărilor arheologice autorizate ale lui I.C. Surucean efectuate pe teritoriul Basarabiei și litoralul Mării Negre, din orașele grecești Olbia, Tyra, Panticapeia, Hersones s.a. Materialele inedite din arhivele, muzeele și bibliotecile de la Chișinău, Odesa, Herson, Novosibirsk, Sankt Petersburg și Moscova ne prezintă bogata colecție a savantului de peste 90 000 piese compuse în sălile Muzeului de Antichități ale Pontului Scitic din Chișinău.

Lucrarea include şi 17 Anexe: Muzeul de antichități al Nataliei Nikolaevna Sikard (I. S. Suruceanu), Inscripții grecești și latine…

View original post 17 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s