Tudor Țărnă: „Sunt mereu în așteptarea clipei care mă înseninează”

Aniversări 2017

tudor-tarnaLa 22 februarie 2017 actorul și regizorul Tudor (Dorel) Țărnă, directorul Teatrului de Revistă „Ginta Latină” a împlinit 70 de ani de la naștere.

Până a veni în fruntea Teatrului de Revistă „Ginta Latina”, Tudor Țărnă a acumulat o experință mare de viață în domeniul pedagogico-artistic. A fost învățător la Școala-internat din Orhei, apoi director al Palatului de Cultură din acest oraș. Avea vocația scenei și firesc era să ajungă în teatru. Ceea ce s-a și întâmplat. În anii 1974-1979 a jucat pe scena Teatrului Academic „A.S. Pușkin” (actualul Teatru Național „Mihai Eminescu”) mai multe roluri atât din dramaturgia clasică, cât și contemporană. Amintim doar câteva: Florindo din „Slugă la doi stăpâni” de C. Goldoni, Bubnov din „Azilul de noapte” de M. Gorki, Soldatul din „Zborul” de V. Kin, Duță din „Președintele” și Gore din „Cântec de leagăn pentru bunici” ambele de D. Matcovschi ș.a. Tot în acest teatru a activat și ca director adjunct. Anii `90 ai secolului trecut au fost ani de cotitură pentru arta teatrală din Republica Moldova. Nu doar schimbări de ordin estetic s-au înregistrat, ci au luat naștere noi teatre, unul din ele fiind Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, inițial gândit ca un Teatru de operetă de către actorul și regizorul Sandri Ion Șcurea (în memoria sa există o sală care-i poartă numele), apoi definitivat ca gen de teatru de revistă de către Tudor Țărnă, care i-a dat formă și culoare prin șirul de spectacole montate, prin trupa pe care a format-o și prin faptul că o perioadă îndelungată se află la cârma acestei prestigioase instituții.

Tudor Țărnă a scris mai multe piese în genul teatrului de revistă, idee absolut nouă pentru teatrul basarabean, căruia i-a dat strălucire și farmec, a compus texte pentru spectacole, puse inspirat pe note de compozitorul Liviu Știrbu, dar și texte pentru cântece care au devenit foarte populare, cum ar fi: „Credință”, „Mănăstirea Căpriana”, „Dacii”, „Apără-ne, Doamne” și multe altele, interpretate de Iurie Sadovnic, Anastasia Lazariuc, Ricu Vodă, Olga Ciolacu, Nelly Ciobanu ș.a. În istoria acestui teatru, dar și în istoria culturii noastre teatrale au intrat spectacolele „Cherchez la femme” (după Ion Creangă), „Un abecedar bizar” (după G. Țărnea), „Căderea zeilor” (după Moliere), „Poveste de iarnă”, „Eternul fir de iarbă” (după G. Vieru), „Între Bâc și Mississippi”, montate nu doar de Tudor Țărnă, ci și de alți regizori.

O temă aparte în creația regizorului este imaginea orașului Chișinău, reflectată în cele mai diverse aspecte tematice (textele îi aparțin). E vorba, în primul rând de „Grădina „Ștefan cel Mare”, „Carambol”, „Păcală & Company”, „Generația G. L.”, „Gentilomii vagabonzi” și, desigur, „Ultimul tramvai”, acesta fiind un spectacol aparte în repertoriul teatrului: un omagiu adus oamenilor de cultură care au avut de suferit de pe urma regimului totalitar comunist.

Larisa Ungureanu,
critic de teatru

 

Tudor Țărnă s-a născut la 22 februarie 1947 în satul Ghetlova, Orhei.
Studii: Școala Pedagogică din Orhei (1961-1965); Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, facultatea actorie și regie (1969-1973).

 

Bibliografie selectivă:

  1. Dorel (Tudor) Țărnă : [repere biobibliogr.] // Calendar Național 2012. – Chișinău, 2011. – P. 78-79.
  2. Proca, Pavel. Respirația și inspirația „Gintei Latine” // Proca Pavel. Și noi eram o ceată tristă… – Chișinău, 2012. – P. 161-165.
  3. Ţărnă, Tudor. Dialog cu dramaturgul și directorul CCA „Ginta Latină” Tudor Țărnă // Hașcu-Ghimpu Dina. Mofturile parfumate ale „Gintei Latine”. – Chișinău, 2012. – P. 26-31.
  4. Teatrul „Ginta Latină” [online] [citat 24.02.2017]. Disponibil:
    https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/2011/11/10/teatrul-ginta-latina/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s