Eugen Doga: Compozitorul care s-a inspirat din vocea mamei

Aniversări 2017

 Eugen Doga s-a născut în prima zi de primâvară a anului 1937 „sub semnul soarelui, al căldurii și al renașterii”. A avut o copilărie grea, plină de lipsuri pricinuite de război și foamete, dar a păstrat și amintiri fericite, despre care vorbește în documentarul lui Andrei eugen-dogaBuruiană, întitulat „Eugen Doga” (2007, Televiziunea Moldova 1), când, de exemplu, se urca în vârful copacilor și de-acolo, de sus, privea lumea, dealurile și colinele satului natal, îl vedea uneori pe tatăl său, călare pe cal, zburând ca o săgeată spre casă. Și-l amintește vag, fiindcă tatăl a plecat la război și nu s-a mai întors. Peste ani, i-a găsit mormântul undeva într-o țară europeană. Și mama, are amintiri scumpe despre mama. Pașii ei, mângâierile, cuvintele duioase pe care i le-a spus, dar mai ales vocea l-au însoțit pe tot parcursul vieții. „Nu știu dacă este o muzică mai frumoasă decât vocea mamei”, va spune mai târziu compozitorul, încercând să găsească „resursele” care l-au inspirat și-l inspiră în continuare. Ascensiunea sa a început odată cu filmul „Se cauta un paznic” (1967, studioul „Moldova-film”), pentru care a semnat muzica. Regizorul Gheorghe Vodă, debutant și el în cinematografie, ca și Mihai Volontir, interpretul lui Ivan Turbinca, Vlad Iovița, autorul scenariului, a intuit, probabil, un mare talent în tânărul compozitor Eugen Doga. După acest film drumul său în arta compoziției a însemnat un continu urcuș. Au urmat și alte filme, atât la studiuol „Moldova-film”, cât și la multe alte studiouri din lume. Cea mai fructuoasă colaborare în cinematografie s-a dovedit a fi cu regizorul Emil Loteanu. A compus muzica pentru filmele „Lăutarii” (1971), „O șatră urcă la cer” (1976), „Gingașa și tandra mea fiară” (1978), „Anna Pavlova” (1983), „Luceafărul” (1986). Iar Valsul din „Gingașa și tandra mea fiară”, prin decizia UNESCO, este considerat a patra capodoperă a secolului XX. În 1973 cu piesa „Orașul meu”, Eugen Doga a lansat-o ca interpretă de estradă pe Sofia Rotaru. A urmat Anastasia Lazariuc, Nadejda Cepraga. Este

eugen-doga-si-emil-loteanu-stanga
Emil Loteanu şi Eugen Doga

autorul mai multor cantate, poeme simfonice, dar și cântece pentru copii, unele din ele devenind foarte populare, cum s-a întâmplat cu cele din filmul de animație „Maria, Mirabela” (1981, versuri Grigore Vieru). Un capitol aparte în creația lui Eugen Doga îl ocupă muzica în spectacolele de teatru, din păcate, mai puțin studiată, dar la fel de importantă, dat fiind că aceste spectacole au făcut istorie în arta teatrală, colaborarea cu regizorul Ion Ungureanu fiind cu adevărat impresionantă. Amintim de „Radu Ștefan – Întâiul și Ultimul” (1968), „Și sub cerul acela” de A. Busuioc (1970, Teatrul „Luceafărul”), „Păsările tinereții noastre”(1972, Malâi teatr, Moscova),„Sfânta sfintelor” (1977), „Biserica Alba” (Obretenjie, Teatrul Armatei, Moscova) de Ion Druță, a cărui muzică s-a contopit cu registrul emoțional al spectacolelor.

 Larisa Ungureanu, critic de teatru și film

Eugen Doga s-a născut în stânga Nistrului la 1 martie 1937 în satul Mocra, r-nul Râbnița în familia lui Dumitru și Elizaveta Doga.

Studii: Școala de muzică din Chișinău (1951-1955); Conseravtorul de stat (1955-1960); Institutul de Arte din Chișinău (1960-1965).

Referinţe bibliografice:

DOGA, Eugen; ȚURCANU, Loghin. Teoria elementară a muzicii: [ed. a 2-a]. Chișinău: Lumina, 1991.

Eugen Doga: Compozitor, academician. Chișinău: Știința, 2007.

Eugen Doga. In: Calendar Național. Chișinău, 2011, pp. 94-96.

DUMBRĂVEANU, Lumința. Eugen Doga: Muzica este prima și ultima mea iubire. Chișinău: Prut Internațional, 2013.

Eugen Doga [online] [citat 28.02.2017]. Disponibil: http://www.dogamusic.com/ro/Biografie

cu-naistul-vasile-iovu
Cu naistul Vasile Iovu
cu-ion-ungureanu
Cu Ion Ungureanu

strada-eugen-doga-din-chisinau-1

la-pian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s