Ion Bolboceanu: un pilon al filmului național

Aniversări 2017

 Dacă era în viață, Ion Bolboceanu ar fi împlinit în acest an 85 de ani. Din păcate, s-a dus de printre noi acum un deceniu. S-a dus prea devreme. Și nu doar el. Mulți din generația sa, care au stat la temelia studioului „Moldova-film”, care i-au adus faimă, care au contribuit la crearea unui specific inconfundabil prin creațiile lor, după declanșarea crizei socio-economice de la începutul anilor ʼ90 din secolul trecut, nu s-au mai putut realiza în noile condiții politice. Au pledat pentru libertatea de gândire, pentru dreptul de a crea liber, de a filma fără restricțiile partidului, dar nu au fost pregătiți pentru a intra într-o nouă eră cinematografică. Studioul „Moldova-film”, deși nu și-a încetat activitatea, dar nu mai avea capacitatea de altădată și nu s-au găsit nici resurse, nici oameni capabili să-l redreseze. Cineaștii, și la propriu și la figurat, au rămas pe drumuri…

Bolboceanu_Ion.jpg1
Ion Bolboceanu

Operatorul Ion Bolboceanu purta întotdeauna cu el aparatul de fotografiat, cutreierase Moldova în lung și-n lat, fotografiind așa, cum numai el știa să fotografieze peisaje, oameni, locuri. Avea o arhivă imensă căriea, cu puțin timp inainte să moară, se zice, că i-a dat foc. Mii de fotografii s-au făcut scrum. Când am aflat, m-a cuprins o mare tristețe … Ce gol se formase în sufletul său, cât de disperat trebuie să fi fost, dacă a distrus ceea ce-i era foarte drag!

Au rămas filmele – documentare și artistice – cu „marca” Ion Bolboceanu. Și-a început activitatea la studioul „Moldova-film” în anul 1955 în calitate de asistent operator imagine. În anii 1956-1961 își face studiile la Institutul Unional de Cinematografie (VGIK), revine la studiou ca operator. A semnat imaginea la un șir lung de filme documentare: „Și iar e toamnă” (1963), un adevărat poem al culorior în care se îmbracă toamna pe plaiurile noastre; „Vasile Alecsandri” (1967), o schiță despre poetul naturii, pe care-a cântat-o atât de frumos în versurile sale; „Frescă în alb” (1967), un documentar în regia lui Emil Loteanu, tot el a semnat și scenariul, iar Ion Bolboceanu imaginea, un film despre cea mai valoroasă comoară a noastră – cântecele populare; „Alexandru Plămădeală” (1969), scenariul și regia Anatol Codru, primul documentar despre ilustrul  sculptor, autorul monumentului lui Ștefan cel Mare, peliculă realizată într-o manieră poetică; „Arta” (1971), scenariul și regia Vlad Druc, un triptic în care putem urmări scene din activitatea Teatrului „Luceafărul”, o putem vedea și auzi pe solista Filarmonicii Naționale, Maria Codreanu, care intra în atelierului pictorului-ceramist Serghei Ciocolov; „Dansul toamnelor noastre” (1983) regia Vlad Ioviță, un tulburător film despre țărani care dansează de parcă ar dori să descifreze tainele mișcărilor. A filmat cu multă măiestrie schițele documentară „Nicolae Sulac” (1986), „Mihail Grecu. Dincolo de culoare” (1988). Un adevărat document al timpului este și filmul „Limba noastră. 31 august 1990” (regizor Alecu Deleu), unde semnează imaginea alături de operatorii Pavel Balan și Valeriu Ciurea. Deși a activat și în genul filmului artistic („Poienele roșii”, „Casa lui Dionis”) s-a consacrat filmului documentar, devenind unul din pilonii de rezistență al studioului „Moldova-film”.

                                        Larisa Ungureanu,

                                          critic de film

Ion Bolboceanu s-a născut la 22 martie 1932 în orașul Chișinău. A decedat la 2 iulie 2007 la Chișinău.Studii: Institutul Unional de Cinematografie (VGIK, 1956-1961). A activat la studioul „Moldova-film” din 1955.

Bibliografie selectivă:

Ion Bolboceanu : [repere bibogr.] // Calendar Național. – Chișinău, 2011. – P. 116.

Olărescu, Dumitru. Decanul de vârstă al documentarului național: [operatorul Ion Bolboceanu] / Dumitru Olărescu // Literatura și arta. – 2002. – 21 mar. – P. 8.

Bolboceanu Ion [online]. [citat 22.03.2017]. Disponibil: http://cinema.art.md/person/163/index.html

Bolboceanu Ion [online]. [citat 22.03.2017]. Disponibil:http://www.moldovenii.md/md/people/178

In timpul filmarilor (1)
Ion Bolboceanu, în timpul filmărilor

In timpul filmarilor (2)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s