Excursie pentru studenţi – viitorii ghizi

Joi, 23 martie a.c. a avut loc un tur foarte interesant, emoționant şi deosebit pentru bibliotecarul-ghid Svetalana Gumeni de la Biblioteca polonă “A. Mickiewicz”. Acest tur a fost deosebit, deoarece, excursanţii au fost studenţii – viitorii ghizi de la Colegiulul Naţional de Comerţ al ASEM, facultatea “Turism”, însoţiti de profesorii colegiului.   Beneficiarii excursiei (24 la număr) au urmat cu mare atenție și interes, itinerarul “Pe urmele arhitecţilor renumiţi”, au făcut cunoştinţa cu cele mai frumoase şi reprezentative clădiri pe care le-au lăsat moștenire remarcabilii arhitecţi ai Chişinăului sec. XIX:  Alexandru Bernardazzi, Mihail Cecherul-Cuş și Henry Lonsky.

Începînd cu bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, studenţii au aflat despre denumirile trecute ale acestei străzi, despre minunata clădire a Primariei Municipiului Chişinău, Bisericii Sf. Pantelimon, Sf. Teodora de la Sihla, Muzeul Naţional de Arte etc.  (arh. Al. Bernardzzi);  Sala cu Orgă, Edificiului Comunităţii Hârboveţ (arh. Mihail Cecherul-Cuş) și despre edificiile înălţate după proiectele lui H. Lonsky. Excursanţii au fost încântați să afle despre biografia acestor mari arhitecţi, dar și despre urmele pe care le-au lăsat în istoria capitalei și a întregii țări.

Ghidul, Svetlana Gumeni a îndrumat studenţii prin partea de sus a oraşului, invitîndu-i să-și imagineze pentru câteva clipe, că trăiesc în acele vremuri. Promenada pe străzile: Vlaicu Pârcălab, 31 august 1989, Bucureşti, M. Kogâlniceanu, Al. Mateevici, a oferit posibilitatea să afle mai multe date interesante din istoria lor, să admire conacele, casele vechi, care s-au păstrat până în timprile noastre.

Excursia s-a încheiat la Muzeul Oraşului Chişinău, pe care excursanţii l-au vizitat pentru prima dată şi au rămas plăcut surprinşi atât de edificiu în sine, de istoria lui, de exponate, cât şi de panorama superbă a oraşului, care se vedea de la înălțime, în aceasta zi caldă şi frumoasă de primăvară.

This slideshow requires JavaScript.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s