27 martie – Ziua Mondială a Teatrului

La 27 martie 2017 este sărbătorită Ziua Mondială a Teatrului, cu această ocazie Departamentul „Memoria Chișinăului” felicită toți oamenii de teatru și le urează succes, multiple realizări, roluri și proiecte de anvergură. De asemenea propunem atenției Dvs lista actorilor și actrițelor aniversati în 2017. Selecția a fost efectuată din cadrul Calendarului „Chișinăul în date și evenimente 2017”.

În 2017 se împlinesc:

 • 130 de ani de la nașterea la Chișinău a scriitorului, actorului, cântărețului și regizorului Leon DONICI-DOBRONRAVOV, regizor în Trupa de Operă B. Belousova (1919, Chişinău) şi profesor de estetică, istoria operei, machiaj, costume în Studioul de Operă N. Nagacevschi (1920) şi Asociaţia de Operă I. Gorski (1921) din Chişinău. În ultimii ani de viață a locuit la Paris unde a și decedat, însă a fost înhumat la Chișinău, datorită lui Octavian Goga și Nichifor Crainic, care i-au transportat trupul în patrie. Este îmormântat la Cimitirul Ortodox Central de pe strada Armenească (5 iunie 1887 – 26 mai 1926)
 • 110 ani de la nașterea actorului și regizorului Iurie SOKOLOV, actor pe scena Teatrului Dramatic Rus „A.P. Cehov” din Chișinău, a jucat roluri episodice în filmele Dimitrie Cantemir, Serghei Lazo (29 martie / 11 aprilie 1907 – 1988)
 • 105 ani de la nașterea actorului de teatru și film Colea RĂUTU, și-a făcut studiile la Colegiul „Regele Ferdinand I” din Chișinău. A interpretat roluri memorabile în Moara cu noroc, Mihai Viteazul, Frații Jderi, Nemuritorii, Pintea etc. (28 noiembrie 1912 – 13 mai 2008)
 • 100 de ani de la nașterea la Chișinău a actorului de teatru și film Eugeniu URECHE, cântăreț de operetă, solist de operă, interpret de muzică populară, regizor și scenograf, solist al Ansamblului de cântece și dansuri „Doina” al Filarmonicii, solist al Teatrului de Operă și Balet din Chișinău, actor în trupa Teatrului Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin” din Chișinău (20 martie 1917 – 27 ianuarie 2005)
 • 85 de ani de la nașterea actriței de teatru și cinema Paulina POTÂNGĂ, a interpretat diverse roluri pe scena Teatrului „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău, s-a produs în filmele Singur în fața Dragostei, Șoseaua, Jocul de-a moartea sau impostorul ș.a. (29 decembrie 1932)
 • 85 de ani de la nașterea actriței de teatru și film Marta BABKINA, din 1965 se stabilește la Chișinău și activează la Teatrul Dramatic Rus „A.P. Cehov” (8 martie 1932)
 • 80 de ani de la nașterea actriței de teatru şi film Nina VODĂ (Mocreac), Artistă Emerită. A lucrat la Teatrul Republican „Luceafărul” din ziua fondării acestuia. A interpretat roluri în filmele: Se caută un paznic, Singur în fața Dragostei, Totul putea fi altfel ș.a. (5 mai 1937 – 29 noiembrie 2013)
 • 80 de ani de la nașterea actriței de teatru şi film Nina DONI, șefa trupei de actori la Teatrul Republican „Luceafărul”, a interpretat diverse roluri în filmele Omul merge după soare, Așteptați-ne în zori, Potcoava cu noroc ș.a. (9 mai 1937)
 • 80 de ani de la nașterea actriței de teatru și film Ecaterina MALCOCI, actriță la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, actriță la studioul „Moldova-Film” (11 iunie 1937 – 26 mai 2002)
 • 80 de ani de la nașterea actriței de cinema Vera MEREUȚĂ, actriță la Teatrul Republican „Luceafărul”, redactor, pedagog, crainic la Comitetul de Stat pentru Televiziune și Radiodifuziune, lector la disciplina Arta vorbirii scenice la Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” din Chișinău. În prezent vocea Verei Mereuță este auzită, zilnic, de chișinăuieni în cca 160 de troleibuze noi (27 noiembrie 1937)
 • 80 de ani de la nașterea actriței de teatru și film Lidia VOLEANSCHI, a evoluat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” şi în spectacole televizate, a colaborat cu Studioul „Moldova-Film”, Asociația de creație „Buciumul” (26 decembrie 1937)
 • 80 de ani de la nașterea lui Dumitru CARACIOBANU, actor de teatru și film, actor la Teatrul Republican „Luceafărul” din Chișinău. În anul 1961 a debutat ca actor de film, în Omul merge după soare, la Studioul cinematografic „Moldova-Film” (22 aprilie 1937 – 14 octombrie 1980)
 • 80 de ani de la nașterea lui Vladimir ZAICIUC, actor la Teatrul „Luceafărul”, a interpretat roluri în filmele: Singur în fața dragostei, Serghei Lazo, Zece ierni pentru o vară (4 noiembrie 1937)
 • 80 de ani de la nașterea lui Boris DUROV, regizor de cinema, scenarist, actor la Studioul „Moldova-Film”, regizor al filmului de aventură Piraţii secolului XX, unul din thrillerele cinematografiei sovietice moldoveneşti (12 martie 1937)
 • 75 de ani de la nașterea actriței Maria SAGAIDAC, matematician, dr. în științe fizico-matematice, docent la Universitatea de Stat din Chișinău, actriţă la Studioul „Moldova-Film”. A jucat în filmele lui Emil Loteanu Această clipă, Lăutarii ș.a. (20 octombrie 1942)
 • 75 de ani de la nașterea actriței Elena ILIAȘ, regizoare a emisiunilor pentru copii la „Telefilm-Chișinău”, absolventă a Institutului de Arte a Moldovei (29 ianuarie 1942)
 • 75 de ani de la nașterea actorului de teatru şi film Vsevolod GAVRILOV, actor la Teatrul Dramatic Rus „A.P. Cehov” din Chișinău, cunoscut pentru interpretarea rolului țiganului Danilo din filmul Șatra (10 noiembrie 1942)
 • 75 de ani de la nașterea actorului Ion STRATAN, actor la Teatrul „Luceafărul” și la Studioul „Moldova-Film” din Chișinău (21 noiembrie 1942)
 • 75 de ani de la nașterea, la Chișinău, a actorului Gheorghe SCRIPCARU, muzician, absolvent al Facultății de „dirijat orchestră” a Școlii de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău şi al Institutului de Arte „Gavriil Musicescu”. A interpretat rolul lăutarului Dârdâilă în filmul Lăutarii (2 ianuarie 1942)
 • 70 de ani de la nașterea la Chișinău a actriței Svetlana TOMA (numele adevărat Fomiciova), renumită datorită rolului țigăncii Rada în filmul Șatra de Emil Loteanu, a jucat pe scena Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov” din Chișinău și în filmele Poienile roșii, Lăutarii, Gingașa și tandra mea fiară, Casa părintească ș.a. (24 mai 1947)
 • 70 de ani de la nașterea actriței de teatru și film Ninela CARANFIL, Artistă a Poporului angajată la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. A interpretat roluri în zeci de filme produse la Chișinău, a participat la numeroase emisiuni televizate și radiofonice (17 iunie 1947)  
 • 70 de ani de la nașterea la Chișinău a actorului Victor ȘTEFANIUC, regizor, profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, actor la Teatrul de Păpuși „Licurici” din Chișinău, director artistic și prim-regizor al Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” din Chișinău (7 aprilie 1947 – 21 februarie 2010)
 • 70 de ani de la nașterea actorului și regizorului de teatru Dorel (Tudor) ȚĂRNĂ, dramaturg, autor de texte pentru cântece, actor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău, director al Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină” din Chișinău (22 februarie 1947)
 • 65 de ani de la nașterea actorului de teatru și cinema Sergiu FINITI, actor la Teatrul Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin” (în prezent Teatrul Național „Mihai Eminescu”) din Chișinău, actor la Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale”, actor la Teatrul Etnofolcloric „Ion Creangă” din Chișinău (25 martie 1952)
 • 60 de ani de la nașterea lui Pavel BECHET, actor comic, interpret, autor de cântece și schițe umoristice, bibliotecar, actor la Teatrul poetic, crainic-translator, regizor de culise și actor la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, secretar literar-dramatic la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” (5 iulie 1957 – 8 iulie 2002)
 • 55 de ani de la nașterea actriței Nelly COBZAC, evoluează pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău (28 iulie 1962)
 • 50 de ani de la nașterea actriței Anișoara BUNESCU, angajată a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău (8 ianuarie 1967)

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s