Victor Ștefaniuc: Omul care a iubit păpușile

Stefaniuc-VictorAniversări 2017

Victor Ștefaniuc s-a născut la 7 aprilie 1947 în Chișinău într-o familie de oameni simpli. A iubit păpușile în teatru și și-a urmat visul, chiar dacă i-a fost dat să treacă prin mari greutăți. Dar el a dorit să devină un profesionist și a ales să plece, împreună cu alți tineri moldoveni, la Sankt-Peterburg (Leningrad) unde a studiat la Institutul de Teatru, Muzică și Cinema arta păpușarilor. După absolvire s-a întors la Chișinău împreună cu Vasile Rusu, Nina Clichici, Natalia Ștefaniuc. Erau primii păpușari cu studii în domeniu. A început să activeze la Teatrul de Păpuși „Licurici” din 1970. Pe parcursul a două decenii Victor Ștefaniuc s-a „călit” profesional, jucând ca actor în mai multe spectcole: „Harap Alb”, „Dănilă Prepeleac”, „Scufița Roșie”, „Rică și Trică” ș.a. Tot în această perioadă s-a făcut remarcat și iubit de spectactori prin Șoricelul Fofârlică din emisiunea televizată „Mini video salon”, un personaj devenit celebru în toată Moldova.

Dar Victor Ștefaniuc își dorea mult mai mult de la viață. Noile schimbări de ordin socio-politic care au survenit după destrămarea URSS i-au permis să-și desfacă larg aripile și să zboare în imensitatea care s-a deschis pentru creatorii de teatru. Și-a dorit să fondeze un teatru de păpuși cu specificul său, cu identitate națională. A educat cu grijă și dragoste tineri actori care i-au susținut năzuințele și l-au urmat în lungul drum al urcușurilor și încercărilor de tot felul. Teatrul de Păpuși „Guguță” s-a născut din dorința de a dărui copilului tot ce e mai frumos, tot ce e mai bun. Inima și sufletul acestui teatru a fost Victor Ștefaniuc. Ideea fondării unui nou teatru de păpuși a fost susținută de Uniunea Teatrală din Moldova, de Uniunea Scriitorilor, de Primărie și Direcția Cultură a Municipiului Chișinău, de Ministerul Culturii. „Guguță” a luat naștere într-un cartier în care nu a existat niciodată teatru, la Ciocana. „Și copiii de aici și din împrejurilmile Ciocanei au nevoie de teatru”, spunea cu înflăcărare Victor Ștefaniuc. „Sunt absolut sigur că acel copil, care a pășit pragul Teatrului Municipal de Păpuși măcar o singură dată, nu va fi nicicând un infractor, un vagabond, un om corupt.” Victor Ștefaniuc credea sincer în misiunea pe care și-a asumat-o dânsul și echipa sa de la Teatrul „Guguță”: de a educa o generație de oameni cinstiți și „iubitori de neam”, cum s-a exprimat nu o singură dată. A izbutit să „spargă” niște tipare în teatrul de păpuși. „Orice poate fi păpușă, chiar și degetele de la mâna unui om!” Ne-a convins prin „Colaj păpușăresc” – o îngemănare de degete care exprimau zborul, mișcarea, mersul, frumosul! A fost ceva magnific, o adevărată explozie de ingeniozitate acest „Colaj…”! Spectacolul a luat premii la festivaluri importante din România și din alte țări. Acest „Colaj…”, cât și alte spectacole montate de Victor Ștefaniuc le-a deschis ușile guguțarilor în lume, teatrul efectuând turnee în cele mai îndepărtate țări, participând la festivaluri naționale și internaționale.

Victor Ștefaniuc a montat la Teatrul „Gugțuă” peste 40 de spectacole  din dramaturgia contemporană, clasică, a montat povești, cât și piese ale scriitorilor autohtoni. Sub direcția lui Victor Ștefaniuc, în 1998 în Chișinău are loc primul Festival Internațional al Teatrelor de Păpuși cu genericul „Sub căciula lui Guguță”, la care au participat teatre din România, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Elveția, Franța. „Să nu stăm cu mâinile în buzunar, zicea Victor Ștefaniuc într-un interviu, acordat publicației „Lanterna Magică”, și să admirăm ce fac alții…”. Teatrul de păpuși avea nevoie de un limbaj nou, de o nouă estetică, de forme noi de comunicare cu micul spectator. Iar festivalurile sunt o ocazie bună pentru a învăța și pentru a transmite mesaje benefice micului spectator.

Victor Ștefaniuc a muncit enorm la înrădăcinarea în conștiința noastră a ideii de cultuvare a gustului copilului pentru teatru, îndeosebi, cel de păpuși. „Dacă în Lituania, bunăoară, un pici poate viziona 2-3 spectacole, la noi tare răruț se întâmplă acest lucru. Avem nevoie de 4-5 și nu doar 2-3 teatre pentru copii. Puștiul, fie de-o șchioapă, fie mai măricel învață de la teatru tradițiile, limba maternă, vede o pisică șchiopătând și încearcă anumite sentimente, observă o ciubotă strivind o floare și n-are nevoie să mai fie avertizat și prin cuvinte…”

Victor Ștefaniuc ar fi împlinit la 7 aprilie 2017 vârsta de 70 de ani. S-a dus prea devreme din această viață (a decedat la 21 februarie 2010) și multe proiecte au rămas realizate. Dar a reușit să pună temelia unui teatru de păpuși în cartierul Ciocana, care a devenit un mare centru cultural, teatral și civic pentru întreaga republică. Și nu doar. Astăzi Teatrul de Păpuși „Guguță” se bucură de o faimă binemeritata, fiind cunoscut deaprte de hotarele Republicii Moldova. Năzuințele lui Victor Ștefaniuc își găsesc continuitate în Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși „Sub căciula lui Guguță”, în spectacolele care se montează, în ideea de teatru ca o făclie aprinsă în inima copilului. Eleva sa, actrița Gabriela Lungu, a preluat cârma Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” și continuă cu aceeași pereseverență să muncească la imaginea acestei instituții de artă și cultură, creând un repertoriu nou și păstrând cu sfințenie spectacolele montate de Victor Ștefaniuc.

Larisa Ungureanu, critic de teatru


Victor Ștefaniuc s-a născut la 7 aprilie 1947 în Chișinău. A decedat la 21 februarie 2010 în Chișinău. Studii: Institutul de Teatru, Muzică, Cinema din Sankt-Peterburg (Leningrad), absolvit în 1970. În perioada 1970-1990 activează la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. În 1992 fondează Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”. Debut în regie cu „Ivan Turbincă” (1990), urmează „Evoluție” (1992), „Colaj păpușăresc”, „Hârzobul”, „Fata babei și fata moșneagului”, „Povestea porcului”, „Cinel-Cinel”, „La moara cu plăcinte”, „Turandot”, „Regina fulgilor de nea”, „Pâinică de la iepure”, „Lampa fermecată a lui Aladin”, „Taina inelului”, „Trei găini printre străini”, „Comoara tâlharului”, „Motanul încălțat”, „Luceafărul” ș.a.


Bibliografie selectivă: Jocul păpușarilor. Autor-alcătuitor Victoria Pasecinic. – Chișinău: 1995. – 88 p.; Ștefaniuc, Victor : „Rar cine poate bănui câtă plasticitate ascunde o mână…” / Victor Ștefaniuc // Lanterna Magică – 1992. – Nr 18. – P. 1-2; Ștefaniuc, Victor. Victor Ștefaniuc: „Să nu stăm cu mâinile-n buzunare și să admirăm ce fac alții…” : [interviu cu directorul artistic al Teatrului de păpuși „Guguță” din Chișinău] / consemnare : Larisa Ungureanu // Lanterna Magică. – 1998. – Nr 4/6. – P. 2; Ungureanu, Larisa. Omul tristeților și al bucuriilor : [schiță de portr. al regizorului Victor Ștefaniuc] / Larisa Ungureanu // Moldova Suverană. – 2004. – 9 apr. – P. 4; Ungureanu, Larisa. Se duc păpuțile… : [despre Festivalulu Intern. al Teatrelor de Păpuși „Sub căciula lui Guguță”, ed. A IV-a] / Infomasca. – 2004. – Nr 2. – P. 17-22; Ștefaniuc, Victor. Teatrul „Guguță”: proiecte, realizări și succese : [interviu cu Victor Ștefaniuc, director artistic al teatrului „Guguță”] / consemnare: Viorica Catană // Lit. și arta. – 2009. – 12 mart. – P. 8; Victor Ștefaniuc. Calendar Național. – Chișinău: 2012. – P. 131; Ungureanu, Larisa. Luceafărul strălucește la „Guguță” : [despre premiera spectacolului „Luceafărul” la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” în regia lui Victor Ștefaniuc] / Larisa Ungureanu // Lanterna Magică. – 2008. – 14 iul. ș.a.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s