CRONOGRAF – O lecție de curaj

În perioada 25-31 mai 2017, la Chișinău s-a desfășurat Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, ediția XIV.

Evenimente la Chișinău

… În îndepărtatul an 2001, la Chișinău, se punea temelia unui eveniment care a devenit nu doar durabil, ci s-a transformat într-un brand al culturii naționale. E vorba de Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, ajuns în acest an la ediția XIV. O adevărată lecție de curaj au demostrat atunci câțiva tineri cineaști.

„Un pas spre integrarea europeană” – așa mi-am întitulat articolul despre primul Festival Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, care s-a desfășurat la Chișinău în zilele de 13-15 decembrie 2001 în incinta Casei Cineaștilor. Festivalul a fost organizat de OWH TV Studio și Aliance Francaise de Moldavie cu susținerea Uniunii Cineaștilor din Moldova. „Noi, câțiva simpli îndrăgostiți de film, venim cu inițiativa lansării unui Festival Internațional de Film Documentar la Chișinău. L-am botezat CRONOGRAF, gândindu-ne la o simbioză dintre CRONOS și CINTEMATOGRAF, căci documentarul este, prin excelență, un cronicar al vremii,” scria în Caietul-program Virgiliu Mărgineanu, directorul festivalului. „Important pentru noi, cei din vest, și important pentru voi, cei din est, este acest festival, a spus la deschidere Georges Diener, directorul Alianței Franceze din Moldova. Noi nu știm ce se întâmplă în această parte a Europei și nici voi nu știți prea bine ce se întâmplă în Occident.” Cuvinte profetice!Afisul din anul 2017

La sfârșitul lunii mai, cum se întâmplă de mai mulți ani încoace, Chișinăul a devenit un centru cinematografic, unde se întâlnesc creatorii de film documentar de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. De această dată, proiecțiile au avut loc nu doar la Cinematograful Odeon, ci și în alte patru locații din Chișinău.

… Și iarăși gândul mă poartă în acel îndepărtat decembrie 2001, care a pus baza unor reale schimbări în arta cinematografică a Republicii Moldova. De la București, în 1995, a venit o echipă de tineri cineaști, absolvenți ai Academiei de Teatru și Film, care-au fost educați în spirirtul european și care au pus începutul unui „noul val” în cinematografia națională, îndeosebi, cea documentară. Festivalul CRONOGRAF s-a bucurat, în primul rând, de susținerea cineaștilor, dar și a presei, a criticilor de film, a spectactorilor. De menționat, că este un festival competititv. La prima ediție sala de la Casa Cineaștilor era arhiplină. OWH Studio, din modestie, nu a prezentat nici un film. Regretabil, fiindcă și atunci, și pe parcursul anilor au realizat filme excelente, prezente la multe festivaluri de prestigiu și aproape necunoscute publicului din Republica Moldova. Cu timpul, încet-încet, în cadrul festivalului, au fost proiectate și fimele lor, dar fără a participa la concurs.

Îmi stăruie și acum în amintire filmul Violetei Gorgos „O mamă din împărăția umbrelor” (anul 2007), care a luat Premiul Mare la un Festival Internațional din Slovacia. La fel, zguduitorul documentar „SĂRMAna de pe Prut” (anul 2011) în regia Leontinei Vatamanu, care are și un subtitlu: Cum am trăit 70 de ani cu sârma ghimpată între frați? De o valoare incontestabilă este și filmul documentar „Iubirile lui Mihai Volontir” (anul 2015) în regia lui Vlad Druck și Mircea Chistrugă. Și multe altele…

Am urmărit cu viu interes și am scris despre fiecare ediție a CRONOGRAF-ului, de fiecare dată tot mai variată, cu tot mai multe filme (de comparat: la prima ediție au fost proiectate 18 filme din șapte țări, la cea de a XIV – 51 de filme din 30 de țări), cu diverse Secțiuni: Principală, cadRO (include filme ale românilor de pretutindeni, secțiune apărută acum zece ani), Producții Locale, Un LIKE pentru Documentar. De la Casa Cineaștilor (care nu mai există), CRONOGRAF-ul a trecut la Cinematograful Odeon. Au fost proiectate filme de pe diferite continente, din țări cu tradiții cinematografice și din țări cu o cinematografie în curs de dezvoltare. O amprentă de neuitat a lăsat documentarul lui Bartosz Konopka „Rabbit a la Berlin”, proiectat în 2010 la ediția a VIII a CRONOGRAF-ului, un documentar nominalizat la Premiul Oscar. Filmul este o metaforă dureroasă, care reprezintă imaginea Europei de Est în perioada anilor 1945-1989. După căderea zidului de la Berlin, iepurii, că doar ei erau liberi să treacă de o parte și de alta a zidului, nu mai știau cum să trăiescă… Nici oamenii nu prea știau…

Am fost atentă, mai ales, la producțiile locale, timide la început și tot mai îndrăznețe pe parcurs. Unele din ele – premiate.

Festivalul CRONOGRAF are un motto: Ecranul unde realitatea devine artă. În timupl festivalului se duc discuții, se comentează, au loc întâlniri cu autorii filmelor, se editeză de la un timp și ziarul Cronică de CRONOGRAF, cea ce, în opinia mea, este foarte important. Nu mai spun de zecile de emisiuni radio și tv, cât și comentarii pe rețelele de socailizare.

… Acum câțiva ani, am început să scriu un articol despre filmele văzute la CRONOGRAF. Foamea de documentar se numește. Încă nu l-am terminat…

Larisa Ungureanu,

critic de film

OWH Studio – inițial OWH TV Studio (Open World House TV Studio) a fost înființat în 1995, ca parte componentă a Casei “Lumea descisa” fiind conceput ca un laborator pentru tinerii regizori de film și televiziune, axat pe ideea lansării unui nou potențial artistic în mediul audiovizualului, producția sa constituind o alternativă de calitate comparativ la cea existentă. În jurul acestui laborator s-a format un nucleu de profesioniști.

La 27 ianuarie 1999, OWH TV Studio a fost înregistrat ca instituție independenta. În prezent se numește OWH Studio.

În decembrie 2001 a avut loc Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, ediția I, organizat de OWH TV Studio și Alianța Franceză din Moldova în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din Moldova, primăria municipiului Chișinău.

În fiecare an, primăvara (excepție a făcut anul 2009), la Chișinău se desfășoară festivalul CRONOGRAF, unicul festival din Republica Moldova dedicat filmului documentar, al cărui scop este încurajarea filmelor documentare de autor. Directorul festivalului este Virgil Mărgineanu, director artistic – Leontina Vatamanu.

Bibliografie selectivă:

Ungureanu, Larisa. Despre sacrificarea porcului și nu numai : [ed. a II-a a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF] // Contrafort. – 2003. – Nr 1. – P. 12.

Ungureanu, Larisa. Un pas spre integrarea europeană : [prima ediție a Festivalului Interanțional de Film Documentar CRONOGRAF la Chișinău] // Lanterna Magică. – 2002. – Nr 1/2.

*****

Mărgineanu, Virgil. „CRONOGRAF ne face Moldova tot mai cunoscută în lume” [online] [citat 02.06.2017]. Disponibil: goo.gl/U6hICN.

OWH STUDIO [online] [citat 02.06.2017]. Disponibil: https://goo.gl/yQffxt.

“SĂRMAna de pe Prut” – proiecție film documentar : [recenzie] [online] [citat 02.06.2017]. Disponibil: https://goo.gl/XRWwKp.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s