Colocviile profesionale de vară sub umbra copacului Paulownia

În fiecare an, în luna iunie, Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” organizează Colocviile profesionale de vară. Tematica colocviilor este diferită: servicii de bibliotecă, arhitectura bibliotecilor, cărţi electronice, jocuri în bibliotecă etc. În acest an a fost propusă o temă direct legată de istoria locală.  A VI-a ediţie a Colocviilor profesionale de vara cu genericul „Chișnăul… ne surprinde” a fost dedicată urbei noastre.

Colocviile din anul curent au fost deosebite,  în aer liber, într-un loc pitoresc, sub copac, între flori şi havuz.  Multumim Bibliotecii “O. Ghibu” pentru această propunere şi găzduirea evenimentului.

Colocviile de vară au fost deschise cu un cuvânt de salut al directorului general al Bibliotecii Municipale “B. P. Hasdeu” Mariana Harjevschi.

Moderatorul evenimentului,  scriitor, cercetător, istoric literar Iurie Colesnic, a prezentat o nouă cercetare despre casele scriitorilor perioadei interbelice din centrul istoric al capitalei.

Invitatul Ghenadie Cernei, reprezentantul „Moldova Knowledge Hub” a prezentat Aplicaţia inovativă „ChisiKnow – Know Your City”, un proiect  în care Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” este partener. Departamentul „Memoria Chişinăului” oferind informaţii despre cele mai cunoscute monumente arhitecturale şi istorice din Chişinău pentru elaborarea QR-codurilor.

Anetta Dabija, blogger,  tânără pasionată de istoria şi arhitectura Chişinăului, absolventa Facultăţii de Istorie și Relații Internaționale  a prezentat o expoziţie inedită  „Uşile Chişinăului de altădată”, a povestit despre aceasta pasiune şi dragostea sa faţă de oraş. A fost interesantă comparaţia Chișinăului cu alte orașe, pe care le-a vizitat.

Gloria Jigău, ghid turistic al Asociaţiei traducătorilor profesionişti, a împărtășit impresiile oaspeţilor capitalei, adunate în timpul excursiilor pe care le organizează cu turiştii din diferite ţări.  Şi a încurajat participantii sa se implice mai mult în educarea noii generaţii, precum si dezvoltarea spiritului civic al cetăţenilor, pentru ca aceştia, sa lase o impresie mult mai bună turiştilor ce ne vizitează ţara.

Participanţii colocviilor  au  făcut o incursiune în istoria Circului din Chișinău, vizionând în premieră filmul documentar „Jonglerii uitaţi”, realizat de Ana Gurdiș, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM și Alex Smiricinschi, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti.

La finalul programului, bibliotecarii au avut ocazia să asculte câteva piese în interpretarea  Ansamblului  folcloric „Băciţele” din cadrul Bibliotecii Publice Băcioi.  Piesele au impresionat publicul, care cunoşteau versurile şi a cântau împreuna.

Cei prezenți la Colocvii, au beneficiat de o excursie pietonală prin centrul capitalei, organizată de ghizii BM din cadrul proiectului „BiblioTur – descoperim Chişinăul altfel”.

Colocviile profesionale de vară – 2017 au avut ca scop atragera atenţiei faţă de patrimoniul cultural local şi demonstrarea rolului bibliotecarilor în acest proces prin implicarea în diferite proiecte.

Ziua de 20 iunie 2017 la BM a fost plină cu evenimente consacrate Chişinăului – Colocviile profesionale de vară, întâlnirea cu Denis Roşca, autorul  „Cartea de Aur a moldovenilor” în cadrul „Clubului impresii din viaţa şi cărţi” şi excursia „De aici s-a început oraşul…” în cadrul proiectului BiblioTur, organizată de ghidul Margarita Scelckvova (filiala M. Lomonosov).

                                                                                                                                     Taisia Foiu, DMC

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s