O zi a excursiilor!

20 iunie 2017 în cadrul Colocviilor profesionale de vară “Chişinăul… ne surprinde”, pentru colegii-bibliotecari din Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” şi oaspeţii din alte localităţi, au fost propuse trei excursii în cadrul proiectului “BiblioTur  – descoperim Chişinăul altfel”. Ghizii  Liliana Juc, Taisia Foiu şi Stela Moraru au îndrumat bibliotecarii prin centrul capitalei.  În acest tur prin oraş colegii au aflat multe lucrui interesante despre clădiri şi locuri cunoscute.

Vă propunem un articol al ghidului  Liliana Juc, ce conţine impresiile sale despre aceasta zi.

Astăzi, a fost o excursie deosebită – una pentru colegele de breaslă. Am vizitat câteva obiecte din intinerarul Centrul istoric al Chișinăului, descoperind lucruri noi sau reamintindu-ne de unele.

Parcul a fost întotdeauna atractivitatea Chișinăului. Pe cărările umbrite de coroanele diferitelor specii de copacii (au fost plantați cca 4000 de puieți sălbatici, dintre care 1000 de salcâmi) se plimbau boierii și vizitatorii orașului. În pavilioane se vindea vin, kvas, dulciuri și fructe. Erau instalate caruseluri frumoase pentru copii, iar în turnul de lemn s-a găsit primul studiou fotografic din Chișinău.

Colegele au aflat că Grădina Publică împlinește anul acesta 200 de ani, iar Aleea Clasicilor – 60 de ani. În anii 37- 41 ai secolului XIX a fost înconjurat de un gard de nuiele, înlocuit, apoi, de către unul din lemn, apoi din piatră. Cel pe care îl vedem astăzi este ideea originală a arhitectorului Al. Bernardazzi care a reușit să convingă autoritățile că un gard din fontă ar contura mai bine stilul unic al orășului, devenind o adevărată bijuterie a Grădinii. Gardul din fontă a fost turnat la uzina din Odesa.

Istorisesc sumar despre perelinajul monumentului Ștefan cel Mare, despre Piața Marii Adunări Naționale, Casa Eparhială/Casa Guvernului, Catedrală, Porțile Sfinte. După ce  înveșnicim momentul cu telefonul Tatianei Bolea, de la Filiala „Adam Mickiewics”, trecem strada ca să perindăm și istoria edificiului BM „B. P. Hasdeu”. Urmează apoi Teatrul de Operă și Balet,  interesant prin multitudinea de materiale folosite, clădirea Președenției cu stilul high-tech, Parlamentul Republicii Moldova, interesant prin cele două figuri prezente doar în imagini – Karl Marx, Friedrich Engels. Aici, istorisesc de ce sculptorii au hotorât să-i așeze pe scaun. Continuăm cu cea mai înaltă clădire administrativă, Ministerului Agriculturii, cu ineditul element de stil cofraj volumetric glisant. Vizavi, Muzeul de Arte Plastice (Casa Herța), original prin elementele ornamentale, cromatică, asemeni unui tort, după o etichetare a cuiva. Uimire provoacă Casa Editurilor prin istorisirea despre valoarea cărții de altădată, și prin elementele arhitecturale în formă de carte.

 Legendă despre icoana Triherușa stârnește interes, deaceea facem un popas în Biserica Schimbarea la față. Aici, suntem luate drept venite la pefecționare de către doamna care vinde lumânări, când află că suntem într-o excursie cu ghid, mă întreabă ce le spun despre biserică, mulțumită de răspuns ne invită duminică la lansarea unui volum…

 Acesta excursie pietonală desfășurată pentru colegele de breaslă a fost o frumoasă promenadă, unde s-au unit utilul cu plăcutul.

Liliana JUC, ghid, filiala Târgovişte

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s