Buletinul Eparhiei Chişinăului: 150 de ani de la prima apariţie

La 1 iulie 2017 marcăm 150 de ani de la apariţia presei bisericeşti în spaţiul basarabean.

Întemeierea presei bisericești în eparhia Chișinăului și Hotinului, în 1867, poate fi atribuit unui eveniment cultural și spiritual, care a marcat viaţa religioasă a întregii regiuni.

buletinul eparhial
Primul număr al revistei: arhiva BNRM

În 1867 s-a aprobat apariţia revistei clericale Buletinul Eparhiei Chişinăului (Kишиневския Епaрхиальныя Въдомости). Revista bilingvă, cu aparitie bilunară (1867-1904), apoi saptamînală (1905-1917), apare la Tipografia Eparhială din Chişinău. Din 1871, varianta românească a revistei este închisă, continuînd să apară doar publicaţia în limba rusă pînă la 1917. Pe parcursul a 50 de ani, au văzut lumina tiparului peste 1500 de numere, tirajul variând între 600 şi 700 de exemplare. Revista conţinea doua parţi: „oficială” şi cea „neoficială”. În conţinutul revistei se evidenţiază: hotărîri ale guvernului şi sinodului rus, articole cu conţinut dogmatic şi moral, valoroase studii de istorie, învăţămînt şi cultură. Buletinul Eparhiei Chişinăului constituie o pagină din spiritualitatea şi cultura Basarabiei de pîna la Marea Unire din 1918.

Această publicaţie cuprinde materiale valoroase şi informaţii preţioase din istoria bisericilor şi mănăstirilor din Basarabia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s