Poetul Titus Ştirbu – 75 de ani de la naştere

Aniversări 2017

Un altfel de Curriculum vitae

M-am născut la 3 iulie 1942

în satul Cenuşa, judeţul Soroca.Документ (327)

Mama – Elisaveta Cenuşă,

tata – Grigore Ştirbu.

Mama n-a ştiut să scrie,

Tata n-a citit un rînd,

Sunt legaţi pentru vecie

Ca şi iarba de pămînt.

Patru clase le-am terminat în satul natal. Clasele 5-6 – la şcoala din satul Ghindeşti. Clasele 7-10 – în orăşelul Ghindeşti.

În 1959-1964 am făcut studii la Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea Istorie şi Filologie, secţia de limbă, literatură şi istorie.

În 1966-1976 am fost redactor la emisiunile pentru copii şi tineret la Televiziunea Naţională (actuala Companie de Stat “Teleradio Moldova”).

Am fost unul dintre acei, care a pus umărul la crearea Teatrului de păpuşi “Prichindel”, timp de zece ani scriind şi redactînd toate scenariile pentru trupa “Prichindelului”.

în anii 1978-1984 am funcţionat ca şef de secţie la Societatea Republicană “Prietenii cărţii” din RSS Moldovenească. În anul 1982 am organizat prima Sărbătoare a cărţii pentru copii, tematica tuturor concursurilor, compunerilor – aparţinîndu-mi. Această manifestare culturală, cu cele cinci concursuri, a devenit tradiţio-na-lă. în 1998 a avut loc cea de-a XVI-a ediţie a sărbătorii.

Am uitat: din 1961-1964 am lucrat la redacţia pentru copii (unită pe atunci) a gazetei Tînărul leninist şi a revistei Scînteia leninistă, avînd frecvenţă liberă la studii.

Ce să mai spun? Pe parcursul a doisprezece ani la rînd în fiecare lună răsuna în eter emisiunea veselă pentru copii “Ghici ghicitoarea mea!” (mai apoi cu alt nume, “Cine-i mai isteţ?”), scenariul căreia îl scriam cu mare drag. Era emisiunea cea mai bogată în scrisori a Radioului Moldovenesc.

Încă ceva: după ce am revenit la alfabetul latin, am susţinut la Televiziunea Naţională ciclul de emisiuni “Teleabecedar”.

Din 1984-1991 am fost referentul primului secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova, apoi consultant pentru relaţiile externe, iar mai tîrziu am fost ales secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova. în anii 1992-1994 am activat în calitate de consilier al Directorului general al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţ cu Cărţi. în 1994-1999 – secretar al Consiliului Centrului Naţional de Cinematografie; în 1999-2001 – specialist principal la Departamentul Relaţii Interetnice şi Funcţionare a Limbilor.

Ce să mai spun? Am doi copii – Iulius (n. 1967), operator de film. Fiica Lilia e însoţitoare de bord la rutele internaţionale ale Companiei “Air Moldova International”. Sunt bunic. Am două nepoate: Olguţa şi Francesca.

Ce să mai spun? Mama trăieşte în satul de baştină. Soţia Valentina – e gospodina casei. Alte amănunte s-ar putea să le aflaţi citind această lucrare.

Titus Ştirbu

Chişinău, aprilie, 2002

 

Sursa: ŞTIRBU, Titus. În loc de Curriculum vitae. In: Titus Ştirbu: ghid bibliografic. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Chişinău: Cronograf-Com, 2002, pp. 5-6.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s