Roland Vieru – un creator inspirat

Aniversări 2017

Regizorul de film Roland Vieru împlinște 70 de ani. Roland Vieru s-a născut la 10 august 1947 în orașul Chișinău în familia pictorului Igor Vieru.

Roland Vieru a studiat la VGIK – Institutul Unional de stat de Cinematografie – în clasa regizorului Serghei Gherasimov și s-a încadrat la studioul „Moldova-film”, unde a realizat un șir de filme.

Roland VieruA debutat cu scrutmetrajul artistic „Vica, eu și foiletonul” (anul 1972, scenariu Vlad Ioviță), un scurtmetraj în care predomină elementul liric. E o poveste despre un tânăr student, care a găsit până la urmă „modalitatea” de a face cunoștință cu fata dragă. Alături de cunoscuți actori sovietici, în film joacă și actori moldoveni: Dumitru Caraciobanu, Mihail Bădicheanu, Constantin Constantinov, Ecaterina Cazimirova,, Iurie Pâslariuc, Gheorghe Hasso ș.a.

După acest film urmează documentarul „Casei părintești să i te închini” (anul 1974, imaginea Iulian Florea). Este o schiță despre soții Antonovici din satul Șestaci, Rezina, care au crescut și educat cincisprezece copii.

Roland Vieru și-a încercat forțele și în genul filmului artistic de lung metraj. Astfel, în 1976 pe ecrane este lansat filmul „O întâmplare la festival” (studioul „Moldova-film”, Asociația de creație „Luceafărul”) după un scenariu semnat de Victor Andon, imaginea Valentin Belonogov, pictor-scenograf  Vlad Bulat, iar muzica o compune Eugeniu Doga. Filmul e realizat în genul comediei muzicale. Subiectul, deși simplu la prima vedere: un festival internațional de dansuri populare se desfășoară la Chișinău și au loc, cu această ocazie, mai multe întâmplări haioase – este o suită coloristică și muzicală, care oglindește cu umor și observații fine un episod din viața capitalei din anii 70 ai secolului trecut.

Impresionează echipa de actori, compusă în mare parte, din interpreți locali. Astfel, aici îi putem vedea pe Victor Soțchi-Voinicesu (Anghel), Svetlana Toma (Viorica), Maria Sagaidac (Ilieva), Mircea Soțchi-Voinicescu (Pavel) – actori care erau cunoscuți publicului grație participării lor în filmele lui Emil Loteanu „Poienele roșii” și „Această clipă”. Alături de ei joacă și alți actori din Moldova: Ion Arachelu, Vasile Zubcu, Vsevolod Gavrilov. Tot în această peliculă poate fi văzut și Liubomir Iorga, muzician și renumit meșter de instrumente populare.

În film au participat ansamblurile de dansuri populare „Joc”, „Miorița” și „Hora”. Filmul a fost apreciat de critică, dar și de spactatori.

Cu regret, în acei ani cinematografia moldovenească era în declin și regizorul Roland Vieru nu s-a realizat pe potriva talentului său, artistul fiind înzestrat cu multe calități artistice care, mai târziu, și-au găsit expresie în activitatea sa, în special, cea de sculptor.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s