Valentina Savițchi la o vârstă venerabilă

La 10 august 2017 se împlinesc 90 de ani de la nașterea Valentinei SAVIȚCHI, soprană lirică, Artistă a Poporului din Republica Moldova.

valentinaStudiile muzicale și le-a făcut la Conservatorul din Chișinău (1945-1954) cu Lidia Babici (canto). În anii 1947-1952 – solistă la Radio Chișinău, în anii 1952-1986 – solistă la Teatrul Moldovenesc de Operă și Balet (actualmente Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu).

Înzestrată cu o voce strălucitoare, având un tembru frumos, Valentina Savițchi a realizat în multe roluri principale: Florica (Grozovan de D. Herschfeld), Stela (Vânt de libertate de I. Dunaevski), Olesea (Trembita de I. Miliutin), Gilda ( Rigoletto de G. Verdi), Desdemona (Otello de Ch. Gounod), Prilepa (Dama de pică de P. Ceaikovski), Mimi (Boema de G. Puccini), Micaela (Carmen G. Bizet) ș.a. Măiestria cântăreței se evidențiază și în interpretarea lidurilor și romanțelor de M. Glinka, P. Ceaikovski, S. Rahmaninov, R. Schumann și ale compozitorilor moldoveni G. Muzicescu, Șt. Neaga, E. Coca, A. Stârcea. A participat la numeroase turnee în țară și în străinătate (București, Sofia, Budapesta, Praga, Viena, Belgrad, Moscova, Leningrad). A fost preşedinte a Ligii Veteranilor Scenei.

Este protagonista filmului-concert Cântă Valentina Savițchi, realizat la studioul „Telefilm Chișinău” în 1977, regizor C. Croitor. În anul 1978 Studioul „Moldova Film”, realizează un documentar Surorile, mqdefaultdespre activitatea artistică a surorilor Tamara Ciobanu și Valentina Savițchi,  regia Iacov Burghiu.

Distincții: Diplomantă și laureată a concursurilor internaționale la Festivalurile mondiale ale tineretului și studenților de la Varșovia (1955) și Moscova (1957). Artistă a Poporului din Republica Moldova (1964). În 1996 Valentina Saviţchi a fost decorată cu cea mai înaltă distincţie a ţării – Ordinul Republicii.

Referințe bibliografice:

Savițchi, Valentina. In:  Enciclopedie. Ed. Iurie COLESNIC. Chișinău: Museum, 1997, p. 408.

Savițcaia Valentina. In: Literatura și arta. Vol. 2. Chișinău: Redacția Principală a Enciclopediei Sovietice Moldovenești, 1986, p. 225.

Столяр, З. Живое звучание голоса. In: Aurelian DĂNILĂ. Опера Молдовы: XX век. Chișinău: Prut Internațional, c. 362-364.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s