Carol Schmidt – cel mai longeviv primar al Chișinăului

Astăzi, 20 septembrie 2017, se împlinesc 140 de ani de la alegerea lui Carol SCHMIDT în funcţia de primar al Chişinăului (20 sept. 1877).

Carol_SchmidtRemarcăm că în anul 1877, Chişinăul era un oraş mic, provincial, cu case cu un singur nivel, amplasate ha­otic şi cu drumuri de ţară.

Sub conducerea lui Carol Schmidt, care s-a aflat în fruntea conducerii ca­pitalei timp de douăzeci şi şase de ani (1877-1903), s-a schimbat radical aspectul urbei, oraşul ajungând la nivelul unei capitale europene moderne.

Pe perioada mandatului în funcţia de primar al oraşului, lui Carol Schmidt i se datorează numeroase realizări în toate domeniile:

  • introducerea iluminatului public stradal (instalarea felinarelor electrice, 1886).
  • primul transport în comun – tramvaiul cu cai (1889)
  • pavarea străzilor (cu piatră, iar din 1889, o parte, cu granit)
  • primul sistem de asigurare cu apă şi canalizare (prima tranșă a conductei de apă (1892), în prezent Muzeul Orașului)

Au fost construite edificii importante precum:

  • Duma orășenească (sediul actual al Primăriei), Banca municipală, edificiul Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală al Moldovei (str. M. Kogălniceanu), Gara din Chişinău, edificii pentru Gimnaziul Real, Gimnaziul de Fete al principesei Dadiani, Şcoala de Comerţ, transformată în Gimnaziul Comercial, capela din cartierul Râşcani, şcoli, spitale, case pentru invalizi.

Au fost deschise mai multe şcoli precum:

  • Şcoala de Meserii, cursuri de desen liniar pentru meseriaşi.

A participat ca fondator la întemeierea Societății Muzicale Armonia. A fost iniţia­torul deschiderii unui muzeu de Știinţe ale Naturii, a Societă­ţii Muzicale „Armonia”, membru al Consiliului Bibliotecii cu săli de lectură gratuite ş.a.

Una din primele realizări ale lui Carol Șchmidt în calitate de primar a fost deschiderea Bibliotecii publice orășenești, în 1877.

Informaţii mai detaliate despre personalitatea lui Carol Schmidt le găsiți în culegerea intitulată Carol Schmidt – 170 de ani de la naştere, care include articole şi studii din cărţi, ediţii periodice, resurse electronice etc., prezentate cu texte integrale.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s