Mihai Grecu. 100 de ani de la naștere

Mihail Grecu. 100 de ani : [culegere] / Acad. de Științe a Moldovei, Institutul Документ (338)Patrimoniului Cultural al AȘM ; coord.: Tamara Grecu-Peicev ; alcăt.: Ludmila Toma, Tamara Grecu-Peicev. – Chișinău : Epigraf SRL, 2016. – 336 p.: 35 f. il. – ISBN 978-9975-125-95-6.

Prezenta lucrare este dedicată pictorului basarabean Mihail Grecu (n. 22 noiembrie 1916; Faraoani, Imperiul Rus – d. 9 aprilie 1998; Chișinău, Republica Moldova). A fondat modernismul plastic basarabean și a contribuit la formarea Școlii Naționale de Pictură (alături de Mihai Petric și Valentina Rusu-Ciobanu). Rămâne unul dintre cei mai apreciați artiști atât de critici, cât și de public, fiind un nume de referință în arta din fosta RSS Moldovenească și URSS, dar și a actualei Republici Moldova.

Volumul este prefațat de dr. hab. Ana-Maria Plămădeală, filmolog, scenarist, specialist în istorie, teorie şi critică de film. Lucrarea este structurată pe compartimente: Dialoguri cu Mihail Grecu; Arta lui Mihail Grecu – un fenomen; Revelații ale artistului Mihail Grecu; Mihail Grecu în amintirile contemporanilor; Mihail Grecu. Biografie; Din arhiva fotografică a familiei Grecu; Reproduceri. Include texte în limba română și rusă și a fost publicată la marcarea a celor 100 de ani de la nașterea pictorului.

Prezenta lucrare se află în colecția de documente „Chișinău”, a Departamentului „Memoria Chișinăului”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s