Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Evenimente-2017

În perioada 12 – 15 octombrie 2017 la Chișinău s-au desfășurat Zilele Filmului Românesc, eveniment ajuns la ediția a III-a. În acest an, organizatorii (Alternative Cinema, Rova Film) au venit cu o Retrospectivă Gopo: cinci filme realizate de ilustrul cineast român Ion Popescu-Gopo, („Scurtă istorie”, 1957; „Șapte arte”, 1958; „S-a furat o bombă”, 1962; „Homo sapiens”, 1960; „Maria-Mirabela”, 1981), cu o proiecție Focus Nae Caranfil, care a inclus trei filme ale regizorului Nae Caranfil („6,9 pe scara Richter”, 2016; „E pericoloso sporgersi”, 1993; „Faliantropica”, 2002), un Masterclass de montaj cu Laura Georgescu pentru studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, cât și opt filme, semnate de regizori al noului val de film din România, curent cinematografic care-și ia începutul pe la 2004. E vorba de filme realizate pe parcursul ultimilor ani de regizorii: Cristian Mungiu – „Bacalaureat”, 2016; Călin Peter Netzer – „Ana, mon amour”, 2017; Adrian Sitaru – „Fixeur”, 2016; Florin Șerban – „Box”, 2015; Emanuel Pârvu – „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, 2017; Cristi Iftimi – „Marița”, 2017; Anca Damian – „Perfect sănătos”, 2017; Gabriel Achim – „Ultima zi”, 2016.

Zilele filmului romanesc la ChisinauÎn majoritatea cazurilor, după demonstrația filmelor avea loc o întâlnire cu regizorul. Dialogul cu sala, întrebările și răspunsurile completau proiecția filmelor. Aceste întălniri erau moderate de Ionuț Mareș, critic de film din România.

De menționat interesul foarte mare al copiilor, care au venit la filmele lui Ion Poescu-Gopo, însoțiți de părinți sau bunici. Cum a menționat și dl Mareș, vine „o nouă generație de spectatori”. Filmele marelui Gopo nu și-au pierdut din farmec, talent și frumusețe.

Afisul filmului Bacalaureat
Afișul Filmului Bacalaureatul

Filmele artistice incluse în program sunt, de regulă, filme de autor, ceea ce înseamnă scenariu, regie, iar uneori și producție și au fost proiectate deja în cadrul festivalurilor din România și alte țări, iar multe din ele au luat premii prestigioase, cum ar fi „Bacalaureatul”, care a luat Premiul de regie la Cannes în 2016 și Premiul pentru cel mai bun actor și cel mai bun scenariu – Chicago 2016 sau „Ana, mon amour” – Ursul de Argint pentru montaj, Berlin 2017, la fel, „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor” – Premiul de regie – Sarajevo 2017 ori „Fixeur”, ales să reprezinte România în cursa pentru premiile Oscar 2018 ș.a.

Programul a fost ales cu grijă, în așa fel că să trezească interesul cinefililor, dar și a profesioniștilor în materie de cinema, fiind reprezentative pentru noul film românesc de ultimă oră.

Larisa Ungureanu, critic de film

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s