„De atâta frumesețe, iubito, plângeam!”

Spectacol de poezie de Leontina Vatamanu

Evenimente 2017

La 21 noiembrie 2017, s-a jucat în premieră, spectacolul „Pasăre – Eu” – regia și video Leontina Vatamanu. Versuri: Ion Vatamanu. Muzică live: Valeriu Cașcaval. Scenografie: Iurie Matei. Interpret: actorul Gheorghe Pietraru.

Spectacolul este alcătuit din versuri în lectura lui Ion Vatamanu, fotografii cu Ion

Ion Vatamanu
Ion Vatamanu

Vatamanu în diferite perioade ale vieții, împreună cu familia – soția Elena, fiicele, cu pagini de versuri scrise de mâna poetului, se proiectează imagini video în care-l vedem pe Ion Vatamanu, urmărim zborul păsărilor, în special, al porumbeilor, ascultăm muzică live, o muzică discretă, dar plină de conținut, îl urmărim pe actorul Gheorghe Pietraru, care spune versuri de Ion Vatamanu, dar le spune în așa fel, de parcă le-ar fi scris chiar el.

Într-un colț al scenei, ca pe un pom de Crăciun, ard niște lumințe, iar ceva mai sus un ceas arată scurgerea timpului. Imaginile video și foto se proiectează pe o pânză albă-străvezie, apoi „trec” pe o altă pânză, la fel de străvezie, de parcă ne-ar sugera trecerea în altă dimensiuni a vieții, la fel de transparentă, dar alta, ca apoi, unele, să se proiecteze pe un fundal pe care predomină culoarea albastră, culoarea „celor aleși”…

Totul, în acest spectacol, este încărcat de poezie, de metafore pline de sens și de un farmec inedit care te învăluie și te îmbie să asculți, să te cufunzi într-un univers special. Care este universul, lumea de unde vine poezia lui Ion Vatamanu. „Răsare pe cer un cuvânt”; „Spune-mi, privighetoare, ce este și ce nu e poezia?”; „De ce să merg pe unde nu e drum și nu e cărare…”; „Poezia – acest surghiun luminos”; „Eu niciodată n-am mințit vesrul, tată!” „Inima mea începe de la cuvânt”; „Eu sunt trist ca un floclor!..”. Sunt doar câteva frânturi care mi-au rămas în amintire…

Leontina Vatamanu, autoarea spectacolului
Leontina Vatamanu

Vresurile curg în sală, domol, cum e și vocea poetului, dar și a interpretului, al cărui joc (e straniu să spui joc, mai degrabă – trăire) se înscrie în registrul liric, capabil să trezească emoții profunde. Sunt versuri care te îndeamnă să meditezi la sensul vieții, al poeziei, al cuvântului, al frumuseții, al cinstei de a fi om. Ne re-amintesc, cât de importante trebuie să fie aceste noțiuni care pentru Ion Vatamanu au fost „principii pe care le-a ridicat asemenea unor pânze pe catargul destinului”. Zice poetul: „Poezia mi-e destin”. Iar destinul său se contopește cu destinul neamului din care face parte.

Și ieri, și azi Ion Vatamanu este cu noi, alături de noi, ne „mângăie” auzul și ochii, doar să-l ascultăm, să-l înțelegem, să luăm aminte la vorbele sale. „Fratele meu, deșteaptă-ți copiii!” „Fratele meu, îți cer demnitate!” (din poezia „Iată, ce vor scriitorii!”.

„Pasăre – Eu” este un spectacol conceput ca un poem, ca o legendă despre un poet care a plecat din acestă viață, dar a rămas cu noi prin poezia sa, prin faptele sale, prin valorile pe care le-a promovat. „S-a implicat în viața țării și a luat atitudine atunci, când puțini aveau curajul s-o facă”, cum avea să spună fiica să, Leonitina Vatamanu, într-un interviu. Iar „Pasăre – Eu” este o modalitate de a-i simți prezența, de a-i împărtăși crezul, de a ne înfrăți prin cuvânt, imagine și muzică.

Spectacolul este conceput ca o compoziție estetică în care se îmbină armonios elementele liricului – melodia versului, a muzicii, a imaginilor, având toate calitățile care să-i asigure longevitate. Este temeinic gândit, este o lucrare împlinită, este plin de grație, rafinament și noblețe sufletească. Asemenea creații teatrale sunt rare și trebuie prețuite.

Leontina Vatamanu, regizoare de film, cu realizări de performanță în cinematografia documentară, și-a făcut debutul în regia de teatru cu un spectacol de poezie, care, în opinia mea, este un eveniment prețios în această stagiune.

Larisa Ungureanu,

critic de teatru și film

Spectacolul „Pasăre – Eu” este un proiect susținut de Ministerul Culturii, Educației și Cercetării. Premiera a fost jucată pe scena Teatrului Național „Saticius I.L. Caragiale” din Chișinău.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s