Vera Mereuță: Vocea care ne mângâie auzul

Aniversări 2017

Vera Mereuță (Grigorieva) s-a născut la 27 noiembrie 1937 în Transnistria, Republica Moldova. În 1955, alături de alte fete și băieți, a participat la concursul de selectare pentru studii de teatru la Moscova. Și a trecut. Figura ei mică, ochii negri ca doi cărbuni aprinși, iuțimea mișcărilor au impresionat comisia și, în primul rând, pe Anna Alexeeva Orociko, conducătoarea cursului. A devenit studentă, alături de Ecaterina Malcoci, Nina Mocreac, Vladimir Zaiciuc, Eugenia Todorașcu, Dumitru Caraciobanu, Sandri Ion Șcurea, Ion Ungureanu, Valentina Izbeșciuc, Dumitru Fusu, Vasile Constantin, Grigore Rusu ș.a. la una din cele mai prestigioase școli de teatru din ex-Uniunea Sovietică, și anume, Școala de Teatru „Boris Șciukin” din Moscova, profesori fiindu-le discipolii marelui om de teatru Evgheni Vahtangov.

Imagine din spectacolul Copiii si merele
Imagine din spectacolul „Copiii și merele”

În 1960 s-a întors împreună cu colegii la Chișinău, fiind printre fondatorii Teatrului „Luceafărul”. A jucat în mai multe spectacole, printre care și în faimosul „Costum de nuntă”, spectacol de licență, care a intrat în repertoriul teatrului. Un spectacol memorabil a fost „Copiii și merele” de Constantin Condrea, în care Verei Crigorieva (Mereuță) i-a revenit rolul Băiatului „care fură mere”, un rol nu prea mare, dar spectatorii care au privit la începututl anilor `60 această „comedie amară”, cum a definit-o însuși autorul piesei, au reținut mutrișoară acestui „băiețaș”, șmecher și pistruiat, cu șepcuță pe cap, care nărăvea să fure mere din grădina zgărcitului proprietar Berejan (în rol Ion Ungureanu).

Cu regret, Vera Mereuță, după trei ani de activitate în teatru, a părăsit scena, continuându-și activitatea la Comitetul de Stat (cum i se spunea pe atunci) de Radiodifuziune și Televiziune din Republica Moldova. A fost crainică la radio, la televiziune, a spus copiilor povești, a recitat versuri, a activat le renumitul Teatru Televizat de Păpuși „Prichindel”, a jucat în neumărate emisiuni televizate, având întotdeauna o ținută distinsă, o vorbire corectă, literară. Era un adevărat model! Nu întâmplător a fost numită „vocea de aur” a radioului din Moldova. Generații întregi au crescut cu vocea ei, au învățat să vorbească românește, corect și frumos.

De mai bine de două decenii Vera Mereuță profesează arta vorbirii la Academia de

vera-mereuta
Vera Mereuță

Muzică, Teatru și Arte Plastice, discuplină pe care o predă cu multă pasiune și dragoste pentru limba română viitorilor actori, regizori, operatori, scenariști, producători de film.

Vocea inconfundabilă a Verei Mereuță ne mângâie de ani buni auzul de îndată ce pășim în transportul public din municipil Chișinău. Din difuzoare răsună vocea ei clară, care ne amintește că am ajuns la stația Terminus sau ne aflăm la stația Teatrul Național „Mihai Eminescu”, ori am ajuns pe bulevardul Dacia. Și așa, zi de zi, lună de lună, an de an. Ne-am obișnuit atât de mult cu vocea dumisale, de parcă așa a fost dintotdeauna.

La această frumoasă aniversare, echipa Departamentului Memoria Chișinăului îi urează domanei Vera Mereuță multă sănătate, voie bună și tradiționalul La Mulți Ani!

Larisa Ungureanu,

critic de teatru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s