În loc de culise – rafturi de cărți: o lansare de carte în preajma sărbătorilor de iarnă

Ieri, 14 decembrie la ora 14.00, în Sala Mare a Bibliotecii Centrale, în aerul sărbătorilor de iarnă, în frumoasa sală aranjată în spiritul Crăciunului, a avut loc lansarea cărții: „Chișinăul în teatru” de Larisa Ungureanu, critic de teatru, doctor în studiul artelor, colaboratoarea Departamentului „Memoria Chișinăului” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Data de 14 decembrie nu este aleasă întâmplător: pe 14 decembrie 1963 s-a jucat, în premieră, spectacolul „Două vieți și a treia” de Feodosie Vidrașcu, în regia lui Valeriu Cupcea, în care acțiunea, în mare parte, se desfășoară în Chișinău.

blogLa evenimentul dat au fost invitate personalități remarcabile ale teatrului din Republica Moldova: Alexandru Grecu, regizorul și directorul Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale”; Petru Hadârcă, actor, regizor, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”; Tudor Țărnă, actor, regizor, dramaturg, directorul Teatrului de Revistă „Ginta Latină”; Nicolae Jelescu, actor, regizor, directorul Teatrului „Alexie Mateevici”; Constantin Haret, actor, directorul Teatrului Rus de Stat „A.P. Cehov”; Paulina Zavtoni, actrița Teatrului „Luceafărul” s.a. cât și jurnaliști, bibliotecari, liceeni și teatrofili.

Tema Chișinăului, Chișinăul în teatu a predominat la evenimentul de ieri și a fost un omagiu dedicat oamenilor de teatru, care au adus în scenă o vastă gamă de locuitori ai capitalei, valorificând mesajul și conținutul pieselor montate, evidențiind cele mai importante idei.

În cadrul evenimentului a fost prezentată povestea digitală „Chișinăul pe scena teatrelor din Republica Moldova”.

Apariția acestui volum inedit este o continuare a proiectului de promovare a patrimoniului cultural al Chișinăului, înclusiv și tema Chișinăului în diferite ipostaze artistice. Chișinăul este prezentat în opere literare, muzicale, în arta plastică, în teatru și cinematografie. Acest volum continuie în alte dimensiuni, proictele deja realizate în volumele „Chișinăul în literatura” și „Chișinăul în pictură”.

Taisia Foiu

manager Departamentul Memoria Chișinăului

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s