Printre Colecționari…

Premiere teatrale

Luna decembrie, de regulă, e bogată în premiere teatrale. Și-n acest an teatrele ne-au bucurat cu câteva reprezentații. Aș vrea să mă opresc la una din ele. E vorba de „Colecționarul” după John Fowles de la Teatrul „Geneza Art”.

Imagine din spectacolul Colectionarul
Imagine din spectacolul „Colecționarul”

Despre „Colecționarul” Daneila Burlaca, regizoarea spectacolului și interpreta rolului Miranda (în tandem cu actorul Nicu Țurcanu, interpretul lui Frederick), menționează în Caietul-program: „Ne dorim ca acest spectacolul să fie o colecție de gânduri, idei, imagini și momente.”

Chiar dacă romanul lui John Fowles a fost scris în anii `60 ai secolului trecut, scriitorul fiind îngrijorat de starea compatrioților săi, rămâne, cel puțin pentru noi, la fel de actual: societatea de consum, confortul la care aspiră moldovenii sunt, în același timp, și un test. Poate că bunăstarea și luxul nu sunt cele mai bune atribute ale sufletului…

Spectacolul „Colecționarul” se constituie din imagini, culori, muzică și jocul celor doi actori (spre sfârșit apare și al treilea personaj, Mentorul sau Conștiința – interpret Andrei Porubin), care este foarte bun și plin de sensuri. Gesturile, plastica, mișcările, vocea – toate semnifică gama nenorocirilor, dezastrului, pustietatea unui tânăr care nu știe cum să-și trăiască viața, exprimă și sentimentele pline de deznădejde, speranță, credință, generozitate, bogăție sufletească a unei tinere, devenită victima unui colecționar de fluturi cu mintea zdruncinată.

Este impresionant jocul culorilor, gândit până la cele mai mici detalii: de la culorile scenografiei (Daniela Burlaca), a luminilor, până la costumație (Evgheni Hodorojcov).

Foarte subtil este intepretată Miranda de către Daniela Burlaca. Chiar dacă actrița joacă o victimă, nu se „victimizează”. Ideea pe care ne-o sugerează este că numai cel care trăiește astfel de clipe ajunge să înțeleagă niște adevăruri supreme despre viață și moarte.

Nu credeam că un spectacol gen thriller poate fi plin de poezie. „Colecționarul” poartă amprenta poetică a unui suflet nevinovat care părăsește această lume. Lăsându-ne curățenia și nemurirea sa. Scena finală cu Miranda îmbrăcată în alb, purtând un văl lung, este impresionantă. Lumină, fulgi, calul cu coroană (mi-a amintit de împăratul Caligula), dansul sfâșietor al celor doi tineri (coregrafie Irina Slobodeaniuc) care caută libertatea, fiecare în felul său: El distrugând, Ea – creând. Autorii acestui spectacol, deși au scos la iveală unele din „prăpăstile” sufletului omenesc, au făcut-o cu multă grijă pentru spectatorul din sală, lăsându-l să decidă, fără însă a-l afecta emoțional.

Larisa Ungureanu,

critic de teatru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s