„Regele umorului” din Republica Moldova

Aniversări 2018

Așa a fost numit actorul Gheorghe Urschi pentru neprețuitul său dar, apreciat de la mic la mare, în sate și-n orașe. A jucat pe scena Teatrului „Luceafărul”, a montat în acest teatru spectacole, a jucat în filme, a regizat filme, a scris cărți, a fost autorul și realizatorul „Teatrului de miniaturi”, emisiune televizată foarte populară în anii 80, a jucat și a fost regizor la „Usturici”, revistă satirică de la „Moldova-film”, a avut mii de concerte – în sate și orașe, în săli prestigioase, pe scene improvizate, în fața a zeci de mii de spectatori, interpretând sketch-uri de unul singur, dar și împreună cu Maria Urschi (Grăchilă), Gheorghe Pârlea, Gabriela Lungu.

gh urschiTemele dominante sunt: beția, lenea, îngâmfarea, corupția, prostia. O temă sensibilă era și tema limbii române, mai exact, necunoașterea limbii noastre de către rusofoni. Renumitul său sketch „Cuscrele”, interpretat în duet cu Maria Urschi, era atât de bine jucat, încât mulți spectatori se identificau cu personajele, râdeau cu poftă de aceste situații bizare. Subiectul e simplu: cuscra de la țară vine în ospeție la cuscra de la oraș. Cea de la țară nu cunoaște limba rusă, iar cea de la oraș cunoaște doar câteva cuvinte în limba română. Din această situație paradoxală „izvora” un umor copios și plin de învățăminte. A „picat” foarte bine acest sketch, fiindcă i-a luminat pe mulți moldoveni, care nu mai știau pe ce lume trăiesc, ce limbă vorbesc. Un alt sketch, la fel de popular, a fost, și mai rămâne, cel întitulat „Pașaport românesc”, unde o are ca parteneră pe actrița Gabriela Lungu.

O colaborare fructuoasă și de durată Gheorghe Urschi a avut-o cu actroul Gheorghe Pârlea. Sketch-urile lor, multe din ele filmate, au înregistrat succese uimitoare. „Masajul”, „Obiceiuri noi”, „Amenda” ș.a. stârneau hohote de râs în rândul spectatorilor prin felul jovial și firesc al interpretării, cât și prin actualitatea lor.

L-am cunoscut pe Gheorghe Urschi în anii studenției când, împreună cu alți colegi, își făcea studiile la Filiala Școlii de Teatru „B. Șciukin” de pe lângă Teatrul „Luceafărul” și juca în scenele de masă. Am văzut spectacolul de licență – „Steaua fără nume” de M. Sebastian (1970), în care tânărul actor îl interpreta pe Șeful gării, un rol nu prea mare, dar jucat cu atâta haz și comism, încât și peste ani mi-a rămas întipărit în memorie. Cum mi-a rămas întipărit și cântecul „A plecat un tren din gară”, pe care-l fredona acest inspirat Șef de gară cu o voce caldă și melodioasă. L-am auzit cântând pe Gheorghe Urschi, mai târziu, în concertele sale, ajuns la vârsta maturității, cu tâmplele cărunte…

Ca să ajungă „Regele umorului”, Gheorghe Urschi a muncit foarte mult. În primul rând, a știut să pună în valoare cuvântul. Textele, evident, și le scria singur. Era atent la nevoile oamenilor. Își iubea foarte mult satul natal, Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Se ducea des la părinți, se întâlnea cu consătenii. Îl durea, probabil, ne-fericirea lor, suferințele omului de la țară, hăurile în care se cufundau – beția, ignoranța, incultura. Cum să-i ajuți?! Umorul era o punte de salvare, dar și o modalitate inteligentă de a îndrepta moravurile…

Gheorghe Urschi este autorul câtorva spectacole de teatru (piesă și regie). A debutat la Teatrul „Luceafărul” cu piesa „Mezinul” (1979), după care au urmat „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Doi cocori, două viori” (2000), „Testamentul-2” (2002), „Și iar Chirița!” (2006), ultimul fiind montat pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Majoritatea pieselor sale au ca temă relațiile părinți-copii, vața oamenilor de la țară. Sunt scrise în cheie umoristică și reflectă ziua de azi. Chiar și Chirița este concepută ca un personaj modern, cu situații din actualitate.

 Spectacolele au înregistrat succese majore, iar „Testamentul”, de exemplu, se joacă până în prezemte la Teatrul „Luceafărul” cu sala plină. Cred că este cel mai longeviv spectacol din istoria teatrului! A cunoscut mai multe distribuții, iar noii actori care „intră” în roluri joacă la fel de pasionat ca și precedenții interpreți.

Gheorghe Urschi este și regizor de film. A debutat în cinematografie – ca regizor și ca interpret – cu un scurtmetraj artistic „Cine arvonește, acela plătește” (1989), în care alături de autor au jucat actorii Efim Lazarev, Nina Doni, Ion Arachelu, Maria Urschi, Gheorghe Pârlea, Sandu Grecu, Valeriu Cazacu ș.a. Apoi a urmat comedia „Văleu, văleu, nu turna!”, realizată la studioul „Telefilm-Chișinău” în anul 1990. Filmul ia în derâdere deciziile de atunci a conducerii comuniste de a lupta cu alcoolismul prin cele mai deocheate metode. Comedia s-a bucurat de un succes răsunător. Gheorghe Urschi a știut să adune în jurul său o echipă de actori, care au jucat convingător personajele. Din distribuție au făcut parte: Vasile Tăbârță, Vitalie Rusu, Margareta Nazarchevici, Gheorghe Pârlea, Tatiana Băcescu, dar și … câinele Blek. În 2004 Gheorghe Urschi a venit cu o nouă realizare cinematografică: comedia „Festa”. Ca și precedentele, „Festa” oglindește viața oamenilor de la țară.

Gheorghe Urschi este membrul Uniunii Teatrale și Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Este cetățean de onoare al orașului Chișinău din anul 2014.

 

Larisa Ungureanu,

critic de teatru și film

Gheorghe Urschi s-a născut la 18 ianuarie 1948 în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. A absovit Școala de Teatru „B. Șciukin”, filiala de pe lângă Teatrul „Luceafărul” (1965-1970). Actor la Teatrul „Luceafărul”. În 1980 pleacă din teatru și revine în 1990. O perioadă scurtă a fost directorul teatrului.

Este autorul mai multor cărți de nuvele, sketch-iuri, monologuri umoristice. Prima carte a apărut în 1977 cu titlul „Dealul fetelor” (nuvele), după care au urmat „Insula adolescenței”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri și necazuri” ș.a.

Bibliografie selectivă:

 UNGUREANU, Larisa. Inima-i de vioară, trupul de cocor…În: Mesagerul. 2000, 5 febr., p. 5.

UNGUREANU, Larisa. „Și iar Chirița”… adusă de Urschi. În: Flux: ed. de vineri. 2006, 26 noiem., p. 8.

Gheorghe Urschi [online]. [citat 18.01.2018]. Disponibil:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Urschi

Gheorghe Urschi [online]. [citat 18.01.2018]. Disponibil:

http://www.moldovenii.md/md/people/1009/

Din creația lui Gheorghe Urschi:

Cuscrele [online]. [citat 18.01.2018]. Disponibil:

https://www.youtube.com/watch?v=zpVZIyjJtKk

Obiceiuri noi [online]. [citat 18.01.2018]. Disponibil:

https://www.youtube.com/watch?v=zpVZIyjJtKk

Pașaport românesc [online]. [citat 18.01.2018]. Disponibil:

https://www.youtube.com/watch?v=4UooCyHUHOs

Văleu, văleum nu turna! [online]. [citat 18.01.2018]. Disponibil:

https://www.youtube.com/watch?v=lYiSFjihgPg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s