Dragoste și blestem: Povestera ta, poveastea mea, povestea noastră…

Impresii despre romanul lui Nicolae Dabija „Te blestem să te îndrăgostești de mine!”

Cronică de carte

 „Te blestem să te îndrăgosteși de mine!” este titlul noului roman, semnat de Nicolae Dabija. Precedentul, „Temă pentru acasă”, scris acum zece ani, rămâne a fi încă unul dintre cele mai citite romane în spațiul românesc.

Coperta-N DabijaNoul roman, care are subtitlul „Cartea iubirilor imposibile”, autorul îl dedică „îndrăgostiților de toate vârstele, celora care au iubit, care iubesc sau care vor iubi”. Câți dintre noi își „ascund” iubirile sau se tem să iubească?!… Probabil, mulți… Căți dintre noi au căutat în iubire un refugiu, dar au găsit… iadul de pe pământ! De ce, uneori, iubirea a fost sau este imposibilă?

Coperta a patra a romanului redă un dialog de toată frumusețea! Iată-l: „- Mă iubești? mă întreabă ea sub clar de lună. – Da. – Mult de tot? – Mult de tot. – Și ai putea face totul pentru mine? – Aș putea, afirm cu încredere. – Dacă mă iubești mult de tot și zici că ai putea face totul pentru mine, atunci, te rog, să nu mă mai iubești. – …”

Un dialog, demn de pana unui mare maestru! Personajul principal, arhitectul Vlaicu, (pasaje din roman ne demonstrează o profundă cunoaștere a arhitecturii orașului) a fost la un pas de moarte. L-a salvat, printr-un apel telefonic la Urgență, Oana Nour. Acesta este numele „binefăcătoarei”, al celeia care o dată i-a salvat viața lui Vlaicu, iar altă dată – nu. Despre „cealaltă dată” este această carte: cartea iubirilor imposibile! Care este atat de a “noastră”! S-ar putea să încapă în ea si povestea ta, si povestea mea, si povestea noastră. Iubirile din roman sunt trăite pe meleagurile noastre. O buna parte din acțiune se desfășoară la Chișinău.

Merită să fie citită, această carte. Care nu este doar o poveste de dragoste „între a fi fericit și a fi cu mine”, ci cuprinde câteva zeci de istorii de dragoste. Fiecare din ele ar putea fi subiectul unui alt roman.

Cartea este scrisă într-o frumoasă limbă română, vorbită azi, vorbită la noi, aici, la Chișinău sau în alte localități, de oamenii noștri. Am simțit o enormă plăcere s-o citesc, să mă „cufund” în amețitoarele istorii de dragoste. „Ce-nseamnă să iubești, domn` Edmond? – Să fii fericit în infern. Asta înseamnă.”

Am citit această carte pe îndelete. Vreo două luni. „Ce-i asta?” mă-ntrebam. Ceva halucinant. Îmi era teamă să nu se termine… Iar după ce am ajuns la „Sfârșit”, mă gândesc mereu la romanul lui de Nicolae Dabija. „Te blestem să te îndrăgostești de mine!” Ce titlu! E ca o magie…

Larisa Ungureanu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s