Arhitectorul Iuri Tumanean – 80 de ani

27847757_2134965166545716_1851022082_nS-a născut la 7 februarie 1948 în orașul Tașkent, într-o familie de intelectuali armeni. În 1961 a absolvit Facultatea de arhitectură a Institutului Politehnic din Tașkent. Până în 1975 a locuit și a activat  în Kazahstan. A elaborat planurile generale ale câteva orașe din Kazakhstan, cartiere locative, proiecte de clădiri.

În 1974 în Chișinău se organizază Institutul de proiectări «Кишиневгорпроект» („Kishinevgorproiekt”) la care au fost invitați specialiști buni, tineri și talentați din întreaga U.R.S.S., printre care și Iuri Tumanean. Din 1975 Iuri Tumanean este arhitect-șef al acestui Institut.

Este autorul proiectelor de urbanism: proiectul planului detaliat al centrului orașului  Chișinău, autorul planificării străzilor Albișoara, Columna etc.  În colaborare cu alții arhitecți elaborează proiectele: Casei prieteniei cu țările străine (1982) (astăzi – Casa Naționalităților); clădirii Prezidiului Sovietului Suprem al R.S.S.M. –  astăzi Președenția Republicii Moldova (1984–1987), în colaborare cu A. Zalțman și V. Iavorski, considerată astăzi monument de importanță națională; interprinderea agroindustrială „Victoria” (str. 31 August, 1989) etc. Participă la sistematizarea unor străzi și piețe din or. Chișinău. Laureat al Premiului de Stat al U.R.S.S. (1982).

Iuri Tumanean este autorul ideii de faimoaselor blocuri locative din Chişinău, pe care toată lumea le cunoaște ca “Porţile Oraşului”. Istorcii spun că pe timpuri acest simbol al Capitalei constituia o adevărată enigmă chiar şi pentru cei mai iluştri arhitecţi din Uniunea Sovietică. O “carte de vizită” a oraşului Chişinău. S-au păstrat mai multe amintiri despre vizitele străinilor. „Ei spuneau că veneau special la aceste case pentru ca să se filmeze şi să facă fotografii în faţa lor, pentru că impresia, cum spuneau ei, era foarte impresionantă”, povestește istoricul Ruslan Şevcenco.

27 august 1997 a decedat subit.

Vă propunem să citiți, de asemenea,  și amintirile cunoscutului arhitector din Republica Moldova Grigori Bosenco despre colegul său Iuri Tumanean –  http://www.bosenko.net/ru/articles/27

 

 

 

 

Referințe bibliografice:

Iuri Tumanean 1938. În: Calendar Național 2008. Chișinău, 2008, p. 70.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s