Vedetă a filmului național

Aniversări 2018

 Vasile Zubcu împlinește 70 de ani. S-a născutl a 12 februarie 1948 în orășelul Nisporeni. În anii 1969-1973 își face studiile la Institutul de Arte din Chișinău, specialitatea regie teatru popular. Soarta însă a vrut ca el să devină actor. Debutează în cinematografie în anii de studenție, și nu la oricine, ci la Emil Loteanu în filmul „Lăutarii” (1971). Îl joacă pe Ilie Vâlcu, un lăutar din ceata lui Toma Alistar. Înalt, frumos, enigmatic. Drumul în cea de-a șaptea artă i-a fost asigurat.

ZubcuA jucat în mai multe filme – la studioul „Moldova-film”, „Telefilm-Chișinău”, dar și la alte studiouri din afara republicii. L-a interpretat pe Arbore în filmul lui Vlad Ioviță „Dimitrie Cantemir” (1973), pe Boldișor din filmul „Bărbații încărunțesc de tineri” (1974), regizor Vasile Pascaru, îl joacă pe Ion din „Furtuni de toamnă” (regizor Vitalie Calașnicov). În filmul lui Valeriu Gagiu „Pe urmele fiarei” îl interpretează pe Păvălaș, joacă un rol episodic în filmul lui Roland Vieru „O întâmplare la festival” (1976), interpretează un Haiduc în pelicula „La porțile satanei” di Vlad Ioviță (1980) și multe alte roluri.

Juca mult, juca roluri mari, roluri mici, roluri episodice. Devenise unul dintre cei mai cunoscuți și mai cotați actori de film de la noi. Acumula experiență. Prezența sa pe ecran era tot mai vizibilă. Chipul său căpăta expresivitate și profunzime.

Munca, seriozitatea, capacitățile de care da dovadă pe platou i-au asigurat succesul în pelicula lui Emil Loteanu „Luceafărul” (1986), în care interpretează rolul lui Mihai Eminescu ajuns la vârsta maturității. Întâlnirea cu un geniu nu a fost deloc ușoară pentru Vasile Zubcu, „m-a costat multe nopți nedormite”. Trebuie să simți, să te pătrunzi, să te cufunzi în imensitatea universului eminescian pentru a fi credibil pe ecran. Vasile Zubcu a reușit. Până și asemănarea fizică l-a apropiat și mai mult de poetul-nepereche. Să nu uităm, anii `80 erau anii, în care Chișinăul vegeta, cinematografia națională – ruinată, iar Loteanu și-a propus, cu posibilitățile modeste oferite de televiziunea noastră, să aducă pe ecran nu doar atmosfera „micului Paris”, cum era numit Bucureștiul, ci pagini din viața lui Mihai Eminescu. Părea incredibil pentru acele timpuri!

Se lucra mult, până la epuizare. Îl întâlneam uneori pe Vasile Zubcu pe străzile Chișinăului, poate era în pauzele dintre filmări. Pășea gânditor, trecea printre oameni fără a se uita în jur. Era îmbrăcat într-un palton negru, lung și bine croit. Era impresionant să-l vezi printre oamenii grăbiți. Se făcea imediat remarcat în mulțime. Uneori se oprea, saluta cu o pleciune ușoară a capului. L-am auzit odată vorbind cu cineva. Avea o voce moale și plăcută, izbitor de mult semăna cu a lui Emil Loteanu.

Rolul lui Mihai Eminescu l-a marcat profund și a lăsat amprente distincte asupra personalității sale. L-a făcut celebru.

O pagină importantă a creației sale ca actor o găsim și pe scena Teatrului „Luceafărul”. A jucat un rol de proporții în spectacolul „Horia” de Ion Druță în regia lui Sandri Ion Șcurea, l-a înterpretat cu multă sensibilitate pe învățătorul de istorie Horia. Un alt rol important pentru cariera sa artistică a fost cavalerul Lancelot din spectacolul „Dragonul” de Evgheni Șvarț în regia lui Iurie Pâslaru. Lancelot era jucat de actor ca un simbol al binelui, al unei lumi mai drepte.

De mai mulți ani Vasile Zubcu este actor la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Unul din rolurile memorabile pe care le-a jucat a fost Fimca din spectacolul „Tata” de Dumitru Matcovschi în regia lui Victor Ciutac, un personaj ciudat, un încurcă-lume, dar interpretat de Vasile Zubcu cu multă grijă. Păreau oarecum anapoda hainele în care se îmbrăcase pentru a-i da înfățișare lui Fimca: niște pantaloni cam scurți, adidași vechi, un pardesiu spălăcit, sub care ținea însă, ca pe o comoară, mandolina sa. Așa cum părea el ca o paiață, dar vorbea o limbă îngrijită și întreaga sa făptură emana ceva deosebit. Prin jocul său, Vasile Zubcu a dăruit personajului o anumită noblețe.

Vasile Zubcu a îmbinat în activitatea teatrul și ecranul. Succesul și popularitatea i-au adus rolurile jucate în fuilm. Actor de o sensibilitate aparte, înzestrat cu har, Vasile Zubcu este o vedetă a filmului național.

Larisa Ungureanu,

critic de teatru și film

Vasile Zubcu s-a născut la 12 februarie 1948 în orășelul Nisporeni, Republica Moldova. A absolvit Institutul de Arte din Chișinău (1969-1973). A debutat în cinematografie în 1971 în filmul lui Emil Loteanu „Lăutarii”. A jucat nenumărate roluri în filme, cel mai important fiind rolul lui Mihai Eminescu din filmul „Luceafărul”, realizat la „Telefilm-Chișinău” în 1986 (2 episoade). Regizor Emil Loteanu.

A activat la Teatrul „Luceafărul” (1973-1993). În prezent este actor în trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Vasile Zubcu (dreapta), în stânga - actorul Ion Mocanu - Teatrul Național „Mihai Eminescu”.
Vasile Zubcu (dreapta), în stânga actorul Ion Mocanu – Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Bibliografie selectivă:

Proca, Ion. Vasile Zubcu-Codreanu // Proca Ion. O viață cât o moarte de lungă. – Chișinău, 2011. – P. 175.

Rîpeanu, Bujor T. Zubcu-Codreanu, Vasile / Rîpeanu Bujor T. 2345 cineaști, critici și istorici de film. – București, 2013. – P. 616.

Roibu, Nicolae. Urmașii lui Vasile Zubcu-Codreanu, uniți de dragostea pentru teatru // Timpul. – 2012. – 9 mar. – P. 32.

Ungureanu, Larisa. Dragonul în ceasul de pe urmă // Tot aici mă-ntorc. Cronici de teatru. – Chișinău, 2011. – P. 50-51.

Ungureanu, Larisa. Tata: un simbol teatral. Și nu numai… // Tot aici mă-ntorc. Cronici de teatru. – Chișinău, 2011. – P. 72-75.

Vasile Zubcu Codreanu [online]. [citat 12.02.2018]. Disponibil: http://arhiva.vipmagazin.md/profil/Vasile_Zubcu-Codreanu._De_vorb%C4%83_cu_Eminescu/.

Vasile Zubcu Codreanu [online]. [citat 12.02.2018]. Disponibil: http://cinema.art.md/person/302/index.html.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s