Aurelia Roman: maestră a scenografiei filmului național

Aniversări 2018

 Aurelia Roman s-a născut la 11 martie 1933 în orașul Dej, județul Cluj-Napoca, România. S-a stins din viață la 7 iunie 2016 la Chișinău.

Având înclinații artistice, a făcut studii la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1951-1953), după care a venit la Moscova la Institutul Unional de Stat de Cinematografie (VGIK), unde a întrat la facultatea scenografie film, pe care a absolvit-o în 1959. S-a căsătorit cu Stanislav Bulgakov, la fel scenograf de film, și ambii au venit la Chișinău, la studioul „Moldova-film”. A activat în calitate de pictor-scenograf până în 1990.

Aurelia Roman
Aurelia Roman

Aurelia Roman face parte din generația de cineaști, care a contribuit la crearea filmului poetic, la acel inconfundabil stil care s-a născut la „Moldova-film”. Chiar de la bun început a semnat scenografia, împreună cu soțul ei, Stanislav Bulgakov, la filmul reguzorului Mihail Kalik „Cântec de leagăn”, care a fost un succes, atât pentru tânărul regizor, dar și pentru pictorii-scenografi debutanți. Au urmat „Insula vulturilor” (1961, regizor Mihail Izrailev), „Așteptați-ne în zori” (1963, filmul de debut al regizorului Emil Loteanu), „Evadat de sub escortă” (1964, regizor Tatiana Berezanțeva după un scenariu de Constantin Condrea și Samson Șleahu) ș.a.

Pe parcursul activității sale la studioul „Moldova-film”, Aurelia Roman a colaborat cu cei mai prestigioși regizori de atunci: Mihail Kalik, Emil Loteanu, Valeriu Gagiu,Vasile Pascaru, Gheorghe Vodă ș.a , realizând filme de înaltă ținută artistică: „Omul merge după soare” (1961), „Poienele roșii” (1966), „A iubi” (1968), „Zece ierni pentru o vară” (1969), „Vara ostașului Dedov” (1971), „Bărbații încărunțesc de tineri” (1974), „Pe urmele fiarei” (1976), „Când ai alături un bărbat” (1977), „Marele război mic” (1980), „Un autobuz în ploaie” (1986), „Corespondentul vostru specila” (1987), „Durerea” (1989) ș.a.

Aurelia Roman la una din expozițiile personale (1)
Aurelia Roman, la una din expozițiile personale

Aurelia Roman s-a plasat în rândul celor mai înzestrați scenografi ai ecranului moldovenesc. Membră a Uniunii Cineștilor din 1962. Membră a Uniunii Artiștilot Plastici din Moldova. A participat cu lucrări la Prima și a Doua expoziție republicană a scenografilor de teatru și film din 1966 și 1974. Și-a expus lucrările și la alte expoziții din Chișinău și Moscova. A avut expoziții personale la Chișinău (1967), cât și în alte orașe ale Republicii Moldova – Tighina și Bălți (1983).

Rodul muncii sale a fost apreciat prin Diploma de Onoare Pentru realizări în dezvoltarea cinematografiei naționale, conferită de Comitetul de Stat pentru Cinematografie din Republica Moldova , cât și prin titlul onorific de Maestru în Artă.

Larisa Ungureanu,

critic de film

Bibliografie selectivă:

Colesnic, Iurie. Roman Aurelia [repere biogr.] // Femei din Moldova : Encicl. – Chișinău, 2000. – P. 239.

Андон, Виктор. Аурeлия Роман : жизнь и судьба : [творческий портрет] // Столица. – 2003. – 15 марта. – С. 8.

Гибу, Николай. Неразгаданная натура : [о художнике-постановщике киностудии «Молдова-филм» Аурелии Роман] // Независимая Молдова. – 2013. – 13 марта. – С. 3.

Aurelia, Roman. Scenografi. Web-enciclopedia filmului moldovenesc [online]. Disponibil : http://cinema.art.md/person/203/index.html [citat 10.03.2018].

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s