Chișinăul acum 100 de ani

chisinau 1918_65fc4cd02438db4c776ee34b025e19d4-600x600Noutăţi editoriale

Interesul față de istoria orașului crește în ultimul timp. Vedem acest fapt în noile publicații, care sunt binevenite pentru comunitatea chișinăuiană.

De la începutul acestui an Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”, ”Memoria Chișnăului” a avut parte de suprizele de a primi în dar câteva cărţi inedite despre Chișinău. După ce am primit în dar volumul Orașul Chișinău începuturi dezvoltare urbană. Biserici (secolele XV-XIX) de Sergius Ciocanu, cercetătorul  Radu Osadcenco, cu mult drag, ne-a donat un ghid-album al orașului, în date și imagini, cu adrese, telefoane și multe anunțuri din mica publicitate

Osadcenco, Radu. Chișinău 1918: Ghid-album al orașului. – Chișinău: Editura Epigraf (Tipografia Bons Offices).   2018. – 272 p.: fot. 

Merită o deosebită atenţie adresarea autorului către cititor, care conţine un frumos şi modest îndemn de a căuta spre rădăcinile noastre, pentru a ne întâlni cu strămoşii, să privim cu ochii lor timpurile demult apuse. Suntem fascinaţi şi absorbiţi de frumusețea clădirilor și locurilor orașului nostru, căutând cum arăta sau cum se numea o anumită stradă, cum să ajungi cu tramvaiul,  sau răscolind în memorie oare ce se află astăzi în acest loc minunat.

O carte nouă cu abordări în retrospectivă a unei lumi devenită legendară. Chiar şi o sută de ani în urmă, oraşul avea spirit occidental, cu manierele rafinate ale Europei. Asupra imaginii magnifice a oraşului, şi-au lăsat amprenta arhitecții remarcabili ca Alexandru Bernardazzi, Ghenrih Lonski etc.,care au avut studii europene.  Clădirile proiectate de ei au devenit patrimoniu naţional.

Răsfoind cartea primim plăcerea de a privi poze vechi, de calitate poligrafică de lux, ale Chişinăului interbelic. Şi, nevrând, facem o comparaţie a Chişinăului de astăzi cu cel de 100 de ani în urmă.

Lucrarea este  un dar minunat pentru chișinăuieni, dar și pentru străinii curioși să afle cum arăta orașul nostru în 1918.
Iniţial, găsim o listă de „Adrese și telefoane utile” din Chișinău din acea perioadă. Interesant, că cele mai utile telefoane au fost ale instituţiilor : pompieri, spitalul, poliția, oficiul telephonic, gara, banca și absolut surpinzator pentru noi, contemporanii – Primaria Orașului Chișinău cu un număr de telefon direct din Cabinetul Primarului!

Aflăm despre Autorităţile şi Instituțiile Statului, cu sediul la Chișinău: Sfatul Țării,  Directoratele Basarabiei, Instituții ale Armatei Regale Române, Administrații, Instituții orăşeneşti, oficii P.T.T. (Poșta. Telegraf. Telefon) s.a.

Capitolul „De la A la Z” oferă adrese și telefoane ale lumii afacerilor – bănci, fabrici, magazine, depozite, hoteluri, farmacii etc. Tot aici, găsim societăți de credit și de asigurare, ateliere de reparat mașini sau biciclete, cofetării și cluburi, dar și o listă de avocați, ingineri, doctori.

În  adresarea către cititor, Radu Osadcenco scrie: Mare atenție la denumirile străzilor! E un an în care au fost redenumite majoritatea străzilor din oraș. Reforma, deocamdată, e în derulare și, din acest motiv, mai apar unele confuzii. Astfel, o stradă poate avea două sau mai multe nume, două ortografii. La sfârșitul cărții avem și un Indice al străzilor, pentru a fi mai expliciți Apoi urmează o pagină cu titlul „Peste douăzeci (şi ceva) de ani… O pagină durută, unde sunt incluse în registru toate clădirile, instituţiile care au fost distruse la 15-16 iulie 1941, la părăsirea Chişinăului de către Armata Roşie. Aceste oribile imagini s-au păstrat şi le putem vedea în paginile următoare ale cărţii.

Călătorind prin timpurile Chișinăului trecut, observăm că oraşul aspiră şi devine, în perioada interbelică, unul din marile centre urbane ale României întregite, cu o intensă viaţă economică şi culturală, ilustrate de imaginile și publicitatea din acest album: apariția la Chişinău a Camerei de Comerţ şi Industrie, crearea Federaţiei Camerelor de Comerţ din Basarabia, început de dezvoltare a sectorului bancar etc.

Ghidul-album „Chişinău 1918” începe cu imortalizarea exploziei vieţii culturale şi economice basarabene şi se încheie cu drama Chişinăului (1941).

În ceea ce priveşte actualitatea cărţii, consider că un cetăţean european, este unul cultivat şi erudit, capabil să analizeze şi să confrunte adevărata istorie cu cea scrisă de învingători (după cum susţine Napoleon) şi este provocat de setea de a descoperi continuu adevărul istoric.

Stella Moraru, specialist principal, ”Memoria Chișinăului”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s