Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

În Republica Moldova există 119 muzee înregistrate oficial la Ministerul Culturii. Doar 11 din ele se află în municipiul Chișinău, restulîn afara capitalei. Potrivit Biroului Național de Statistică, cele mai vizitate sunt totuși muzeele din Chișinău. Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Istorie sau Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, sunt printre cele mai cunoscute.

Primul muzeu din Moldova, cel al Nataliei Sicard, a fost deschis în 1878 la Vadul lui-Vodă, un orăşel balnear, azi suburbie a Chişinăului. În muzeu a fost adunată o colecţie bogată de obiecte antice din Egipt, Italia, Grecia şi alte ţări.

În anii ’80 ai secolului XIX, arheologul şi omul de ştiinţă cu renume mondial, boierul iluminist Ion Suruceanu a fondat muzeul Pontului Scitic în Chişinău. Colecţia acestui muzeu a fost completată şi cu obiecte din depozitele muzeului Nataliei Sicard. La începutul secolului XX, muzeul lui Ion Suruceanu a încetat să mai existe, s-a închis şi muzeul N. Sicard. În 1889, în baza Expoziţiei de Agricultură şi Industrie, la Chişinău este înfiinţat Muzeul Basarabean de Zemstvă.  În 1905, el este transferat într-o clădire construită, pentru prima dată pe teritoriul nostru, special pentru a găzdui un muzeu. Muzeul există şi astăzi în aceeaşi clădire pe adresa: Chişinău, strada Kogălniceanu 82, însă este numit Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Prezintă interes nu doar colecţia cu valoare de unicat, începută de omul de ştiinţă F. F. Ostermann, ci chiar clădirea ca monument arhitectural. Actualmente, în Moldova există zeci de muzee, private şi de stat. Aproape în fiecare raion funcţionează muzee dedicate istorie ţinutului, obiceiurilor, portului, tradiţiilor locale. Se deschid şi muzee ale satului. Iar în localităţile care au dat naştere unor personalităţi marcante ale epocii noastre, în casele sau conacele restaurate sunt inaugurale muzee consacrate marilor personalităţi. Un interes imens pentru oaspeţii ţării pot prezenta atât muzeele mari, ca Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie, Muzeul de Artă, cât şi muzeele mici, dar originale: muzeul pompierilor, Serviciului Vamal, casele-muzeu „Alexandru Donici”, „Alexandr Puşkin” şi multe altele.

Astăzi, 18 mai, sărbătorim Ziua internaţională a muzeelor, iar Colecţia „Chişinău” şi-a completat tezaurul cu o carte donată „Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală”, editată în 2009.   Cu această ocazie, aducem în registrul zilei de astăzi, o menţiune despre Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală,care s -a deschis în octombrie 1889, în baza colecţiei exponatelor primei expoziţii agrare din Basarabia, organizată la iniţiativa baronului Alexandru Stuart, atunci preşedinte al Zemstvei Guberniale a Basarabiei. În prezent are un patrimoniu de circa 150 mii de piese. Deţine o importantă colecţie de piese referitoare la istoria naturală a Republicii Moldova. Minunatul edificiu care îl vedem astăzi a fost construit în anii 1903-1905, după proiectul arhitectului chişinăuian Vladimir Ţîganko.Obţinerea unui spaţiu destinat expunerii pieselor de muzeu, a permis realizarea noilor expoziţii cu mai multe secţii: Zoologic, Agricol şi de Industrie Casnică. Treptat Muzeul de Zemstvă devine principalul centru ştiinţific şi cultural al Basarabiei. Alături de fondatorii muzeului, la dezvoltarea şi promovarea lui au contribuit P. Gore, A. Ostermann, O. Kireeva, V. Bezvali, C. Cazimir, A. Nabokin şi Societatea Naturaliştilor şi Amatorilor de Ştiinţe ale Naturii.

La momentul actual, Muzeul este constituit din colecţiile: petrografice, paleontologice,zoologice,botanice,arheologice,numismatice,etnografice,fotografice, de artă populară şi de carte veche. Colecţiile muzeului au o valoare nu numai naţională, dar şi europeană şi mondială. De asemenea muzeul are în componenţa sa cea mai veche Grădină Botanică din republică. Un dinamism aparte conferă muzeului conferinţele ştiinţifice anuale, editarea lucrărilor de cercetare oglindite în cataloage, monografii, studii, cât şi publicaţia periodică Revistă de etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie.

 

Mai multe detalii aflaţi despre această carte : https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/2011/03/09/muzeul-national-de-etnografie-si-istorie-naturala-2/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s