FILME DESPRE PERSONALITĂȚI DIN CHIȘINĂU

Aniversări

Fondat în 1959 ca Asociație de creație, producătoare de filme artistice, documentare și filme-concert, studioul „Telefilm-Chișinău” a realizat de-a lungul anilor circa 300 de pelicule. Multe dintre ele sunt consacrate personalităților chișinăuiene din lumea teatrului, muzicii, literaturii.

Unul din primele documentare, gen film-concert, este consacrat intepretei de muzică populară Tamara Ceban și a fost realizat în 1960. Se numește „Cântece nistrene”. Scenariul și regia au fost semnat de V. Panasian, iar imaginea de E. Leibovici. Durata – 1 oră.

În 1963 găsim un film-portret despre actorul de teatru „Eugen Ureche”. Apropo, este unicul film documentar despre marele nostru actor care a făcut istorie pe scena Teatrului Academic „A.S. Pușkin” (actualul Teatru Național „M. Eminescu”). Autorii filmului sunt N. Rașeev (scenariul și regia) și E. Evreinov (imaginea). Anul realizării este 1963, durata – 38 minute.

În 1964 studioul „Telefilm-Chișinău” scoate un documentar, consacrat sculptorului Lazăr Dubinovschi. Așa și se întitulează: „Sculptorul”. Scenariul este scris dramaturgul Feodosie Vidrașcu, iar regia și imaginea este realizată de Vitalie Calașnicov, un operator de la „Moldova-film”, care a avut o colaborare fructuoasă cu studioul „Telefilm-Chișinău”.

Pe parcursul anilor au fost lansate un șir de filme, consacrate lui Nicolae Sulac, interpret

Maria Bieșu - primii ani pe scenă
Maria Bieșu

de muzică populară, Mariei Bieșu, solistă la Teatrul de Operă din Chișinău (primul se numește „Primăvara, cântece, dragoste” – 1963, regia Vadim Lâsenco), solistei Teatrului de Operă din Chișinău Tamarei Alioșina („Cântecele dragostei anevoioase” – 1967, regia C. Croitor), actriței de teatru Domnica Darienco („Vocația de a dărui Bucurie” – 1975, regia Gheorghe Siminel) ș.a.

Unul dintre primele filme consacrate lui Eugen Doga tot la „Telefilm-Chișinău” a fost realizat. E vorba de documentarul „Melodii nistrene” – 1974, în regia lui Ion Mija cu o durată de 30 minute. Un alt documentar, consacrat lui Eugen Doga, îi aparține regizorului Emil Loteanu (1979). Se numește „Trilurile primăverii” cu o durată de 45 de minute.

Cântăreața Valentina Cojocaru, actrița Valentina Izbețciuc, poetilor Emilian Bucov, Grigore Vieru, sculptorul Claudia Cobizeva, interpretului de muzică folk Iurie Sadovnic – personalități marcante din Chișinău le-au fost conscrate, în diferiți ani, filme documentare.

Sculptură de Claudia Cobizeva
Sculptură de Claudia Cobizeva

Nu doar oamenii de artă și cultură s-au bucurat de atenția cineaștilor, ci și medicii. În 1976 a fost realizat un scurt documentar, „Fidelitatea visului”, (durata 15 minute) despre medicul pentru copii, profesorul și chirurgul Natalia Gheorghiu. În 1979 unui alt medic renumit, chirurgului Constantin Țîbîrnă, îi este dedicat documentarul „Eu pornesc cu albe” după un scenariu de Ion Vatamanu.

Pe parcusrul anilor la „Telefilm-Chișinău” s-a format o echipă de regizori, operatori: Gheorghe Siminel, Victor Bucătaru, Ion Mija, Vlad Plămădeală, Igor Talpă, Valeriu Vedrașcu, Elena Iliaș, Nicolae Degtear, Nicu Scorpan, Andrei Buruiană ș.a.care au creat importante pelicule cinematografice, valorificând potențialul cultural, artistic, științific din capitala Republicii Moldova, orașul Chișinău.

Studioul „Telefilm-Chișinău” a activat până în 1991, apoi, după o pauza, și-a reluat, parțial, activitatea în 2005, iar din 2018 activează ca TeleFilm.

De remarcat, că „Telefilm-Chișinău” a fost o rampă de lansare a talentelor în devenire, a talentelor consacrate. Prin documentarele sale, realizate ca film-portret, film-concert, schiță cinematografică studioul a reușit să imprime viața și activitatea de creație a numeroși oameni de artă și cultură, știință, medicină, personalități marcante din Chișinău.

Notă: Studioul „Telefilm-Chișinău” a actvat în cadrul Televiziunii moldovenești, fondată în 1958.

Larisa Ungureanu,

critic de film


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s