70 de ani de la naşterea cercetătorului Ion Dron

     Ion Dron s-a născut la 17 iunie 1948 în satul Bădicul Moldovenesc, raionul Cahul, în familia numeroasă a ţăranilor Vasile Dron (1905/1907– 1984) și Soia Leancă (1913–1981). În 1967 a absolvit școala medie de cultură generală din satul natal, iar în 1978 – Şcoala Superioară a Ministerului Afacerilor Interne a URSS. Anume în această perioadă tânărul militar manifestă interes știinţific faţă de activitatea de cercetare și de căutare, legată în ansamblu de onomastică și de toponimie, în particular. Astfel, ajunge să facă studiile la doctoratul Institutului de Lingvistică a AŞ a URSS, secţia frecvenţă redusă, după absolvirea căruia susţine cu brio teza de doctor în ilologie (echivalentul de atunci candidat în știinţe ilologice), la specialitatea „limbi tiurce”. Teza de doctorat Toponimia contemporană a regiunii găgăuze a Moldovei/Современная топонимия гагаузского региона Молдавии a fost susţinută la Moscova, în anul 1988.
La 17 iunie, anul curent se împlinesc 70 de ani de la naşterea cercetătorului Ion Dron.Ion Dron a fost și rămâne în memoria noastră ca unul din cei mai activi, neobosiţi și prodigioși cercetători știinţiici ai timpului nostru. El ne-a lăsat nouă și generaţiilor viitoare un patrimoniu considerabil – mai bine de 500 de publicaţii – un tezaur veritabil, lucrări știinţiice și de publicistică, iar celor care l-au cunoscut și au lucrat împreună – o luminoasă și vie amintire despre sine.

Pentru cei interesaţi de viaţa şi activitatea acestei personalităţi ilustre, propunem să accesaţi link-urile  pentru informare:

https://chisinauorasulmeu.wordpress.com/category/istoric/

https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Profesorul

https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/2014/10/21/studii-si-cercetari-de-ion-dron/

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s