30 de ani de când Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” poartă numele Bogdan Petriceicu Hasdeu

Din 21 iunie 1988 Biblioteca Municipală poartă numele ilustrului om de cultură Bogdan Petriceicu Hasdeu (26.02.1838; Cristinești, Hotin, azi Ucraina – 25.08.1907; Câmpina, România), scriitor, lingvist, folclorist şi istoric român. Îşi face studiile liceale la Chişinau, iar cele universitare la Harkov. Spirit enciclopedic, profesor universitar la Bucureşti. A fondat și condus publicațiile: Aghiuță, Satyrum, Columna lui Traian, Arhiva istorică a României și Revista Nouă. Director al Arhivelor Statului şi membru titular al Academiei Române. A scris versuri (Bradul, Poezie, Sarcasm și ideal), proză (Duduca Mamuca, Ursita, Ioan Vodă cel cumplit, etc.) și dramă (Răzvan și Vidra sau Răzvan Vodă). Ca lingvist este considerat unul dintre primele spirite științifice care a folosit metoda comparativ-istorică: Principii de filologie comparativă ario-europeană și a argumentat teoria circulației cuvintelor: Cuvente den bătrâni. A proiectat dicționarul limbii române Etymologicum Magnum Romaniae, din care au apărut primele două fascicule și a realizat prima anchetă dialectală din România. A fost unul din fondatorii folcloristicii comparate, a publicat documente în diferite limbi privind istoria Țărilor Române, Istoria critică a românilor. A fost membru al Societății Academice, apoi vicepreședinte al Academiei Române.

Și istoria clădirii Bibliotecii Municipale este legată numele lui B.P. Hasdeu, găsim în articolul lui Vasile Malanețchi Câte ceva despre edificiul central al Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Chişinău”

În anul 2007, Biblioteca Muncipală „B.P. Hasdeu”, Centrul Național de Hasdeulogie a elaborat catalogul-bibliografie „Moștenirea literar-spirituală a dinastiei de cărturari Hâjdău – Hasdeu în bibliotecile chișinăuene”, care inserează informații bibliografice referitoare la moștenirea dinastiei prezentă în bibliotecile principale din municipiul Chișinău.

În 2008 a apărut bibliografia IULIA HASDEU/ CAMILLE ARMAND, elaborată de criticul literar Crina Decusară-Bocşan (România) în parteneriat cu BM.

Centrul Național de Hasdeulogie, din cadrul BM, a elaborat și alte lucrări despre B.P. Hasdeu și familia sa, precum și a republicat lucrările scriitorului.

Mai multe despre Colecția Hasdeuiană pe blogul Bibliotecii Centrale.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s