Un arhitect al Chișinăului modern: Vladimir Șalaghinov

Aniversări – 2018

Astăzi, 2 august se împlinesc 80 de ani de la nașterea arhitectului Vladimir Șalaghinov.

S-a născut în 1938 la Belaya Tserkov, regiunea Kiev. Arhitect emerit din Republica Moldova. Toată activitatea sa, din 1962 (după absolvirea Academiei de Arte din Kiev) și până în ultima zi din viață (17 iulie 2005) a fost legată de Moldova și Chișinău. A participat la elaborarea planului general de  estetizare a capitalei republicii (1980), la elaborarea proiectelor complexurilor de blocuri locative din sectoarele Centru, Râșcani, Botanica, Ciocana.  Cu participarea arhitectului Vladimir Șalaghinov, în Chișinău, pentru prima dată a fost implementată construcția de clădiri rezidențiale cu o înălțime de până la 16 etaje.

Rezultatele muncii sale sun cunoscute de către chișinăuieni și oaspeții capitalei: hotelul „Inturist”, magazinul „Самоцветы” (1978), centrele comerciale „Sun City”, „Grand Hall”, „Jumbo”, „Корсика”; clădirea „Victoriabank” de pe str. 31 august, clădirea ambasadei Turciei, clădirea Moldtelecom etc.

A participat la reconstruirea parcului „Dendrariu„ (1982),  clădirii Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei (fostului gimnaziu de băieși nr.1), reconsrtuită în 1983.

Aproximativ o sută de proiecte au fost implementate cu participarea lui Vladimir Șalaginov în Chișinău și Republica Moldova.

O informație mai amplă puteți citi aici 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s