Veniamin Apostol: Un Om al Teatrului

In memoriam

veniamin apostol
Veniamin Apostol

Veniamin Apostol, actor, regizor de teatru și pedagog, s-a născut la 15 august 1938 în satul Dubna, județul Soroca, Regatul României. S-a stins din viață la 14 decembrie 2000 în orașul Chișinău.

În 1955 absolvește Școala de iluminare culturală din Soroca, iar în 1964 – Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea actor de dramă, clasa profesorului Valeriu Cupcea. Își continuă studiile la Institutul de Artă Teatrală „A. Lunacearski” din Moscova (1969), specialitatea regie teatru, clasa profesorului Anatoli Efros, renumit regizor, căruia i-a purtat un respect deosebit toată viața.

Debutul său în teatru ca regizor a avut loc în 1969, când a montat pe scena Teatrului Academic de Stat „A.S. Pușkin” (Teatrul Național „Mihai Eminescu) spectacolul „Noaptea privighetorilor” de V. Ejov. În același an este anagajat la acest teatru, în care va monta mai multe spectacole. Printre ele se numără: „Al patrulea” de K. Simonov, „Doctorul Ustimenko” de Iu. Gherman, „Alexandra” de I. Ștok, „Cât o fi să mai trăim” de O. Ioseliani, „Retro” de A. Galin ș.a.

Un spectacol de rezonanță, montat de Veniamin Apostol, a fost „Dincolo de ușa verde” de R. Ibraghimbekov, despre care criticul Leodin Cemortan va scire: „Deși a fost unul dintre primii regizori care a pus în scenă această montare dramatică, fiind, deci, lipsit de posibilitatea de a folosi experiența altor regizori, V. Apostol a intuit subtextul dramatic atât de bogat și a realizat un spectacol pătruns de căldură omenească. A realizat un spectacol aparent foarte simplu, cu o evidentă intonație narativă, dar tensionat, străbătut de emoții, ceea ce i-a asigurat un netăgăduit succes.”

Veniamin Apostol a avut o colaborare fructuoasă cu dramaturgul Dumitru Matcovschi. Rezultatul acestei colaborări au fost mai multe spectacole, montate pe scena Academicului din Chișinău, spectacole care au scos în evidență probleme stringente din actualitatea anilor `70-`80 ai secolului trecut. „Am scris cum am știut să scriu. Pe unde mai bine, pe unde mai rău, în tot cazul întotdeauna mi-am spus durerea”, menționa Dumitru Matcovschi.

Regizorul Veniamin Apostol a montat șase piese scrise de dramaturgul Dumitru Matcovschi: „Președintele” (1975), „Tata” (direcția de scenă, 1979), „Pomul țieții” (1980), „Abecedarul” (1984), „Destinul” – toate pe scena Teatrului Academic de Stat „A.S. Pușkin” (Teatrul Național „Mihai Eminescu) din Chișinău și „Sperietoarea” (1989) la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Spectacolul „Președintele” a fost o „tentativa de a umaniza și glorifica un președinte din anii ce au urmat cumplitelor vremi ale foametei.”

„Tata” a însemnat un succes al teatrului, al interpreților, al întregii echipe de creație, inclusiv și al compozitorului Ion Aldea-Teodorovici, cât și a interpretei Nina Crulicovschi prin cântecul „Cu numele tău”. Regizorul a știut să evidențieze sensul profund al dramei, în care „atmosfera poetică se îmbină strâns cu elemente dramatice.”

Un alt spectacol, „Pomul vieții”, vine să continuie „originala cronică artistică a vieții satului moldovenesc.”

Dumitru Matcovschi va nota mai târziu: „Dacă n-aș fi scris eu „Abecedarul”, „Pomul vieții”, „Sperietoarea” etc., le-ar fi scris altul, pentru că nu putea să nu apară astfel de dramaturgie în Basarabia.”

Prin aceste și alte spectacole, montate atât pe scena Academicului chișinăuiean, cât și pe scena Teatrului Rus „A.P. Cehov”, a Teatrului „Luceafărul” Veniamin Apostol a înscris o pagină importantă în evoluția teatrului național și a artei scenice.

Un exemplu de colaborare fructuoasă - dramaturgul Dumitru Matcovschi (stânga) și regizorul Veniamin Apostol
Un exemplu de colaborare fructuasă – dramaturgul Dumitru Matcovschi (stânga) și regizorul Veniamin Apostol

Amintim, că V. Apostol a fost regizor-prim, în ani diferiți, la Teatrul Academic de Stat „A.S. Pușkin”, cât și la Teatrul Rus „A.P. Cehov”. De-asemenea, Veniamin Apostol a desfășurat pe parcursul a trei decenii o neobosită muncă pedagogică la Institutul de Arte, a fost rectorul acestei instituții prestigioase, cât și șef al Catedrei Regie. A fost prezent în emisiuni tv, a interpretat diverse roluri în spectacole televizate, cât și radiofonice, cultivând dragostea de limbă română, dragostea de teatru și artă actoricească.

În anul 1987 Veniamin Apostol este ales în calitate de președinte al Uniunii Oamenilor de Teatru din Moldova (Uniunea Teatrală din Moldova – UNITEM), iar în 1996 este reales în această funcție. În 1988 i s-a conferit titlul de Artist al Poporului, în 1996 a fost decorat cu Ordinul Republicii.

Veniamin Apostol a fost doctor în studiul artelor, profesor universitar, laureat al Premiului Național, dar mai presus de toate a fost un om de înaltă omenie, un promotor al valorilor naționale și europene, care și-a consacrat viața teatrului și oamenilor de teatru.

În amintirea sa, la Soroca funcționează Teatrul „V. Apostol”.

Larisa Ungureanu,

doctor în studiul artelor


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s