Ghetoul din Chișinău, 1941-1942

Cărți noi în Colecția „Chișinău”

Shapiro, Paul A. Ghetoul din Chișinău, 1941-1942: o istorie documentară a Holocaustului în interiorul frontierelor contestate ale României / Paul A. Shapiro ; trad. de Nicolae Drăgușin ; cu o cronologie de Radu Ionid și Brewster Chamberlin. – București : Ed. Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesell” : Curtea Veche Publishing, 2016. – 302 p. – ISBN 978-973-93581-5-3 ; ISBN 978-606-588-919-4.

001Ghetoul din Chișinău, 1941-1942, este un prim studiu asupra evenimentelor istorice prea puțin cunoscute, legate de crearea, administrarea și lichidarea ghetoului din Chișinău, în primele luni de după atacul din iunie 1941 al forțelor Axei împotriva Uniunii Sovietice (Operațiunea „Barbarossa”).

În acest studiu sunt redate omorurile în masă desfășurate în timpul înaintării trupelor româno-germane, spre Chișinău, după un an de stăpânire sovietică, și împușcarea în plină stradă a mii de evrei, în primele zile de după restabilirea administrației românești.

Documentele consultate în vederea scrierii acestui volum au fost adunate din mai multe surse și depozite arhivistice, iar cea mai mare parte au fost consultate pe rolele de microfilm aflate în colecțiile de la Unidet States Holocaust Memorial Museum și s-au făcut potrivit regulilor stabilite de muzeu, pentru asfel de arhive.

Structura volumului de față este următoarea: Ghetoul din Chișinău1941-1942. Crearea, administrarea și desființarea sa. Prolog: Documentarea tragediei; Chișinăul reocupat; „Curățirea terenului”; Ghetoul din Chișinău: Crearea și administrarea sa; Populația Ghetoului; Masacrele de la Visterniceni și Ghidighici; Controlul intrărilor și al ieșirelor din Ghetou; Evadări; Munca forțată; Ordinele de deportare; Pregătiri finale, apeluri finale; Lichidarea Ghetoului din Chișinău; Extorcarea finală: Corupția de sus în jos; Consecințe; „Jaful organizat”: Furtul proprietății evreiești și confiscările de stat; Curățenia: Ultime acte și ultime cruzimi; Sfârșitul:Transnistria; Cronologia Ghetoului din Chișinău și ocupația românească a Basarabiei, 1941-1942; Documente.

Volumul Ghetoul din Chișinău 1941-1942, se adresează celor care studiază istoria Holocaustului, care desfășoară studii iudaice, cei care sunt interesați de istoria Europei de Est în secolul XX, românilor din România și Republica Moldova.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s