Mihail Garaz: Omul care-a iubit natura

Mihail GarazScriitorul și ecologistul Mihail Garaz a fost omorât mișelește de o mână criminală acum 28 de ani în curtea casei sale din Trebujeni (în noaptea de 13 spre 14 iulie 1990). A fost o mare durere pierderea acestui om cu suflet mare, care a iubit și a ocrotit natura cu prețul vieții. Pe atunci se făceau tăieri masive de stejari în codrii Orheiului și Mihail Garaz nu a rămas indiferent, cum nu a rămas indiferent nici când cernoziomul nostru era otrăvit de pesticide. Scria, bătea alarma, atrăgea atenția opiniei publice. Din păcate, nu întotdeauna se făcea auzit, încât să fie luate măsurile cuvenite și să fie oprit masacrul pădurilor. Și s-a întâmplat tragedia, care ne-a zguduit pe toți…

A locuit în blocul nostru de pe strada Ion Creangă din cartierul Buiucani, municipiul Chișinău din 1972 până în 1990. Vecinii l-au cunoscut ca pe un om drept și cinstit. Se gândeau să facă ceva ca să nu fie dat uitării. De aceea, patru ani mai târziu, în memoria lui și la înițiativa dlui Iurie Șeremet, oamenii din casa în care a locuit, dar și din alte blocuri din vecinătate au înălțat o răstignire. Ca să amintească celor care locuiesc aici sau trec prin preajmă de acest Om al naturii, al curajului, al binelui.

În anul 2000, la înițiativa Uniunii Scriitorilor și a Primăriei municipiului Chișinău, pe blocul unde a locuit scriitorul Mihail Garaz a fost instalată o placă comemorativă.

Au trecut anii. Doamna Ana Garaz, care a avut grijă după moartea lui ca scrierile soțului ei să fie tipărite cu grafie latină (nu a mai apucat scriitorul să-și vadă proza și versurile – cele editate în kiriliță, dar și manuscrisele – de altfel scria cu alfabet latin – editate cu grafie latină), dar și inimosul vecin Iurie Șeremet, s-au dus și ei la cele veșnice. Răstignirea s-a învechit, pe alocuri a început să putrezească.

Feciorul, Artur Șeremet, s-a sfătuit cu familia, cu mama, Eugenia Șeremet, și s-au decis „să facem ceva frumos”: să înalțe o cruce de piatră, piatră de Cosăuți, care să îndeplinească toate canoanele credinței ortodoxe, în același loc, unde a fost răstignirea. S-au mobilizat și oamenii, susținând fiecare după cum i-a lăsat inima, ca să contribuie la această faptă creștinească.Preot sfintire

Pe 8 septembrie 2018 crucea a fost sfințită în prezența familiei Șeremet, a rudelor domnului Mihail Garaz, a vecinilor, dar și a unui grup de scriitori: Iulian Filip, Ianoș Țurcanu, Renata Verejanu, care au venit să cinstească memoria distinsului scriitor, publicist, ecologist.

„Bună ziua, suflete!” acesta era salutul lui Mihail Garaz, pe care-l adresa vecinilor, prietenilor, colegilor, oamenilor pe care i-a cunoscut…

Ce mai faci, suflete? Noi nu te-am uitat…

Date biografice: Mihail Garaz s-a născut la 19 noiembrie 1930 în satul Susleni, județul Orhei, Regatul României. A absolvit Institutul Pedagogic din Tiraspol, facultatea de științe naturale (1957). A lucrat ca învățător de biologie la școala din satul natal, apoi a trecut cu traiul la Chișinău. A fost redactor la Televiziunea de Stat a Moldovei, a ținut lecții în fața studenților la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Debutul literar îl face în 1952, publicând versuri, povestiri în presa periodică. În 1966 la editura „Cartea Moldovenească” îi apare prima plachetă de versuri – „Cântec în septembrie”. În 1967 devine membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Pe parcursul anilor a publicat cărțile „Cir-Li-Lai” – versuri pentru elevi din clasele primare, „Biografia copacilor” – despre pomii fructiferi din Moldova, volumul de povestiri „Ceașca de porțelan” și cartea de schițe „Perseverență”, volumele de versuri „Adevărul și inima”, „Meșter și zburător”, iar în 1982 i-a fost publicat romanul istoric „Semnele șarpelui”.

Post-mortem au apărut: volumul de poeme „Destin”, nuvela istorică „Povestirile corăbierului”, volumele „Avanpost ecologic”, „Izvorul din codrul verde”, cartea „Dator o veșnicie” ș.a.

Biblioteca din satul Trebujeni poartă numele scriitorului Mihail Garaz, iar Biblioteca publică orășenească „A. Donici” din Orhei editează Biobibliografia „O viață sub semnul diagonalei”.

 

Larisa Ungureanu

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s