Sala cu Orgă din Chișinău – 40 de ani de la înființare

La 15 septembrie se îmlinesc 40 de ani de fondarea Sălii cu Orgă.

2018Situată în unul din cele mai frumoase edificii din centrul oraşului, Sala cu Orgă din Chişinău este o instituţie cultural-artistică de prim rang.

Edificiul Sălii cu Orgă, este monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, fiind de o frumuseţe aparte. Construit la sfârşitul sec. XIX – începutul sec. XX, sub conducerea inginerului Mihail Cecheru-Cuş, edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola şi grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică aparte. Până în anul 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat. În anul 1975 a început reconstrucţia clădirii şi asamblarea ei în Sala cu Orgă. Reconstrucţia a fost finalizată în anul 1978, iar arhitectul şef al reconstrucţie a fost I. Leoncenco.

Specialişti din alte regiuni şi chiar alte ţări, au fost antrenați la reconstrucţia Sălii cu Orgă. De la Odesa au aduse decorațiuni pentru tavan. Meşteri din Sankt Peterburg au aurit decoraţiunile şi scaune, iar cei din Cehoslovacia au produs candelabrele. Sculptorul L. Dubinovschii a executat chipurile reliefate ale marilor compozitori care împodobesc perţii sălii.

Orga, montată în această sală superbă, e construită la firma „Rieger-Kloss” din oraşul ceh Krnov, firmă cu tradiţii vechi, cunoscută de mai bine de un secol datorită instrumentelor sale, instalate în numeroase oraşe ale lumii. Orga din Chişinău este electromecanică, de dimensiuni medii, cuprinzând  circa  4000 tuburi cu dimensiunea de la 15 cm pâna la 5,5 m în 41 de registre. Ea a răsunat pentru prima dată la 15 septembrie1978 în concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă din Chişinău, eveniment la care şi-au dat concursul organista Svetlana Bodiul, soprana Maria Bieşu şi violoncelistul Ion Josan, Capela Corală Academică „Doina”, condusă  de Veronica Garştea.

Misiunea de bază a instituţiei constă în organizarea stagiunilor concertistice prin care se urmăreşte promovarea valorilor muzicii clasice universale şi naţionale.

 

Clădirea Sălii cu Orgă din Chișinău în diferite perioade văzută de fotografi, pictori, graficieni

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s