„Pe urmele arhitecților renumiți”- excursie în ajun de Ziua oraşului.

În ajun de Ziua oraşului Chişinău, aproximativ 50 de persoane sau adunat pentru a petrece frumos timpul, a descoperi capodoperele din centrul capitalei şi a merge pe urmele celor mai renumiţi arhitecţi care au schimbat imaginea Chişinăului. Într-o plimbare pietonală de 2 ore, toţi cei veniţi la excursie au cunoscut istoria capitalei de la originile sale până în prezent, au aflat modul în care îşi duceau traiul strămoşii noştri şi cine au fost eroii care ne-au lăsat  moştenire acest oraş minunat.

Pe  parcursul turului ghidat, am urmat calea a trei din cei mai de valoare arhitecţi ai oraşului, şi anume: Alexandru Bernadazzi, Mihail Cecherul- Cuş şi Henrich von Lonsky. Am aflat istoria clădirilor care i-au făcut cunoscuţi, iar astăzi fiind monumente de valoare prin care Chişinăul devine mai atractiv şi cu care se mîndresc locuitorii lui. Excursia pietonală a început din faţa clădirii Bibliotecii Municipale “B.P.Hasdeu” , fostul Hotel Suisse şi sa încheiat la Muzeul Oraşului, în trecut Turnul de Apă. Alte monumente istorice pe care le-au descoperit oaspeţii veniţi la turul ghidat au fost: Primăria oraşului (fosta Dumă a oraşului), Muzeul Naţional de Artă a Moldovei (Fostul Liceu de fete “N. Dadiani”), Biserica “Sf. Mare Mucenic Pantelimon”, Sala cu Orgă (fosta Bancă Orăşănească), Edificiu Comunitatii Hârbovăt, Clădirea Fostei Judecătorii de district, Galeria L, Curtea Supremă de Justitie ş.a.

Acest eveniment a demostrat încă odată că locuitorii oraşului şi oaspeţii au foarte multe de descoperit în Chişinăul nostru drag, aici există atât de multe Perle arhitecturale, adevarate comori demne de descoperit, de îndrăgit şi de transmis generaţiilor viitoare.

Evenimentul a avut loc în parteneriat cu Clubul Radacina, care are drept scop explorarea şi cunoasterea ţării noastre, a locurilor demne de vizitat care ne fac vie şi azi istoria.

                                                                Svetlana Gumeni, ghid, Biblioteca „Adam Mickiewicz”.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s