O fotografie la un secol distanță: familia Popovici

Secția „Memoria Chișinăului” vă prezintă o fotografie a preotului Victor Popovici. Fotografia poartă amprenta anilor 1917 și face parte din colecția dnei Maria Vieru-Ișaev, cecetătoare. Fotografia este o donație primită în anul 2003, de la Olga Caridas născută Popovici (fica preotului Victor Popovici) domiciliată la București. Pentru a pune și mai mult în valoare fotografia, vă oferim și date biografice a celui care a fost preotul Victor Popovici, semnate de cercetătorul Iurie Colesnic.

 

 

O frază cât un necrolog…

Destin basarabean. Mort dintr-o minciu­nă.

Victor Popovici a fost un preot născut la 30 octombrie 1893 în corn. Budăi, jud. Orhei, unde mai târziu s-a născut şi prozatorul Ion Constantin Ciobanu, iar şi mai târziu minunatul publicist Axentie Blanovschi.

A făcut studii la Seminarul Teologic din Chişinău, apoi la Academia Teologică din Kiev, după care a revenit la Chişinău fiind preot spi­ritual la Seminarul Teologic.

A fost delegat la congresele eparhiale, a fost comandant al străjeriei şi a îndeplinit di­verse misiuni obşteşti. A trecut toate etapele de serviciu, ajungând să aibă gradul de iconom stavrofor.

Ca scriitor creştin a scris volumele Mo­ralitatea şi Religia, Anatema în Biserica veche ş.a. A fost colaborator al publicaţiilor chişinăuiene Luminătorul, România nouă, Raza ş.a. A fost decorat cu ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler.

Tragedia lui a început odată cu intrarea Armatei Roşii în Basarabia, la 28 iunie 1940. Ca orice funcţionar trăia doar din salariu. Noua putere nu recunoştea religia ca dogmă oficială şi preoţii erau consideraţi ca propovă­duitori ai unor erezii. De aceea, când a încercat să se angajeze în serviciu, fie măcar în calitate de pedagog, i s-a cerut dezicerea oficială de la credinţa creştină.

Că a fost sau nu a fost această dezicere e greu de confirmat, dar ziarele au scris că pre­otul Victor Popovici s-a dezis de trecutul său întunecat şi a păşit pe o cale nouă. Era un pro­cedeu ziaristic folosit frecvent. Victor Popovici s-a spânzurat (alte surse spun că s-a împușcat)…

La 5 februarie 1942, preotul Paul Mihail nota în jurnalul său: S-a sinucis fostul director al Seminarului Teologic şi profesorul meu Victor Popovici.

O frază cât un necrolog…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s