Constanța Târțău: Ultimul dialog

Colecția „Chișinău” a fost completată cu un nou volum dedicat actriței Constanța Târțău.

111Târțău, Constanța. Ultimul dialog / Constanța Târțău ; concept și realizare de Antonina Sârbu. – Chișinău : ARC, 2016. – 192 p. – ISBN 978-9975-137-58-4.

Constanța Târțău, actriță, s-a născut la Chişinău, în Basarabia, la 14 septembrie 1930.

Părinţii: Gheorghe Târţău, compozitor şi dirijor născut la Huşi; mama, Teodora Mantea, era fiica unui om înstârit din Ialoveni. În anul 1932 familia Târţău se mută la Bucureşti, unde viitoarea actriţă urmează studiile primare şi liceale. În 1947, toată familia este obligată de regimul prosovietic să revină în Basarabia.

La vârsta de 17 ani, Constanţa este admisă, prin concurs, la Institutul de Artă Teatrală din Leningrad (azi Sankt Petersburg).

Educaţia şi formarea Constanţei Târţău într-un Bucureşti interbelic, perfecta rostire românească, frumu­seţea chipului şi nobleţea sufletească, în loc să devină atuuri pe scenă şi in viaţă, dimpotrivă, i-au creat nesfârşite probleme, actriţa simţindu-se în permanenţă marşinalizată.

Nu a avut roluri mari, dar câteva au rămas de legendă: Iulia, în spectacolul „Ovidiu”, Veronica, în „Eminescu”, Cordelia, în „Regele Lear”, Bernarda Alba, în „Casa Bernardei Alba”.

Apariţiile la radio şi TV i-au fost dozate până la in­terzicere, la teatru era distribuită în roluri minore, în scene de grup, episodice.

În anul 2007 a orbit. Avea o pensie de 800 de lei şi a murit în sărăcie la 24 aprilie 2014…

O adnotare desfășurată a volumului o găsim pe coperta IV, care este semnată de jurnalista Antonina Sârbu.

Ultimul dialog este o carte-mărturisire al cărei personaj principal este Constanţa Târţău. Actriţa se produce parcă într-un ultim rol, jucat de astă dată în culisele amurgului. Evocările sale sunt dramatice, dure, pe alocuri necruţătoare, în primul rând cu sine, dar şi cu mulţi dintre cei pe care i-a cunoscut.

Cea mai mare parte a volumului îl constituie un dialog de proporţii iniţiat de Antonina Sârbu. Răspunzând la întrebări, Constanţa Târţău îşi trece, s-ar părea, viaţa pe curat. Convorbirea a durat ani la rând, de aceea sunt frecvente reluările, dar de fiecare dată sub alt unghi şi sub alt regim emoţional. Întrebările o întorc în copilărie, la anii de studii, la scenă, la partenerii din spectacole şi la realităţile dure ale unui sis­tem politic care nu a fost nici pe departe tolerant cu oamenii de creaţie. Din când în când, răspunsurile iau forma unor monologuri de amploa­re, lirice sau incriminatoare. Sunt relatări nuanţate nostalgic atunci când evocă oamenii dragi şi momentele care au modelat-o ca artistă sau adumbrite de o tristeţe sfâşietoare când îşi aminteşte de umilinţele la care a fost supusă de cei cu puteri decizionale absolute.

În partea a doua, cartea include un şir de interviuri ale Antoninei Sârbu cu prietenii sau colegii care au cunoscut-o îndeaproape pe ac­triţă, care i-au urmărit zbaterile, înălţările şi inconvenienţele pe care le-a suportat în permanenţă: perfidia şefilor, invidiile, reaua-credinţă, indiferenţa, iar la apusul vieţii, mizeria crasă care o măcina.

Ca într-un scenariu urât, Constanţa Târţău, gloria de altădată a tea­trului moldovenesc, cea care culegea cândva în luminile rampei ovaţiile, aplauzele şi recunoştinţa admiratorilor, sfârşea în întuneric – orbise – şi într-o izolare pe care şi-a autoimpus-o din pudoarea sărăciei.

În fondul de carte a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” se mai regăsește o lucrare dedicată actriței Constanța Târțău, semnată de Grigore Russu, actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău.

001Russu, Grigore. Constanța Târțău : Monogr. / Grigore Russu. – Chișinău : Literatura artistică, 1982. – 106 p.: il. – Cu caractere chirilice.

În această lucrare Grigore Russu plăzmuiește portretul de creație deosebit de complex al uneia din cele mai talentate actrițe ale scenei basarabene – Constanța Târțău, artistă emerită din republică, veterană a Teatrului academic muzical dramatic „A.S. Pușkin” (azi Teatrul Național „Mihai Eminescu”). Fiindu-i nu o dată partener de rol în spectacole de anvergură, autorul volumului – actor al Teatrului „Luceafărul” – a reușit să reconstituie în acest volum cu o sensibilitate deosebită, strălucitul intinerar ceator al actriței Constanța Târțău.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s