Începem vacanța cu o excursie prin oraș!

În prima zi a vacanţei de toamnă, un grup de elevi din clasa a 7-a de la  Liceul Teoretic “Spiru Haret”, însoţiţi de diriginta lor şi câţiva părinţi, au hotărât să petreacă această zi pe urmele celor mai cunoscuţi arhitecţi ai Chişinăului. Iniţiativa de a descoperi adevăratele comori pe care le are capitala noastră, a venit de la părinţii care îşi doresc foarte mult ca copii lor să cunoască trecutul oraşului în care locuiesc, valoare monumentelor arhitecturale şi cine sunt eroii care stau la baza istoriei oraşului.

Într-o plimbare pietonală de 2 ore, elevi prezenţi la excursie au cunoscut istoria  oraşului de la crearea lui ca localitate şi până în prezent, au aflat curiozităţi legate de Chişinău şi care sunt cele mai atractive locuri vizitate de turişti în capitala noastră.

Pe  parcursul turului ghidat, am urmat calea a trei din cei mai de valoare arhitecţi ai oraşului şi anume: Alexandru Bernadazzi, Mihail Cecherul- Cuş şi Henrich von Lonsky. Am aflat istoria clădirilor care i-au făcut cunoscuţi, iar astăzi fiind monumente de valoare prin care Chişinăul devine mai atractiv şi cu care se mîndresc locuitorii lui. Elevii au aflat despre viaţa personală şi cariera atât a arhitecţilor cât şi a celor mai cunoscuţi primari pe care i-a avut oraşul.

Excursia pietonală a început din faţa clădirii Bibliotecii Municipale “B.P.Hasdeu” , fostul Hotel Suisse şi sa încheiat la Muzeul Oraşului, în trecut Turnul de Apă. Alte monumente istorice pe care le-au descoperit oaspeţii veniţi la turul ghidat au fost: Primăria oraşului (fosta Dumă a oraşului), Muzeul Naţional de Artă a Moldovei (Fostul Liceu de fete “N. Dadiani”), Biserica “Sf. Mare Mucenic Pantelimon”, Sala cu Orgă (fosta Bancă Orăşănească), Edificiu Comunitatii Hârbovăt, Clădirea Fostei Judecătorii de district, Galeria L, Curtea Supremă de Justitie ş.a.

La sfârşitul excurisiei, copii şi-au testat cunoştinţele despre Chişinău printr-un joc distractiv şi au rămas plăcut impresionaţi că îşi cunosc atât de bine rădăcinile şi oraşul în care locuiesc.

                                                                              Svetlana Gumeni, ghid, biblioteca A. Mickiewicz

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s