Noiembrie, luna lui Emil Loteanu

Tabletă

Ultima lună de toamnă… Ca şi toate lunile din an, noiembrie îşi are farmecul său aparte: cu evenimente specifice, autumnale – care mai triste, care mai vesele, memorabile sau nu prea.

001
Gheorghe Oanța și Emil Loteanu

Aş vrea să ne amintim de mare­le cineast, poet, actor – Emil Loteanu. S-a născut în această lună. Chiar dacă nu-i o dată rotundă – oarecum ea a fost trecută cu vederea, nu ştiu cum… Indiscutabil, maestrul Emil Loteanu a fost şi va fi mîndria neamu­lui nostru. Filmele lui inegalabile vor rezista timpului trecător.

„Aşteptaţi-ne în zori”, „Poiene- le roşii”, „Această clipă”, „Lăutarii” – sînt pelicule care fac parte din patrimoniul de aur al studioului „Moldova-film”.

„Şatra”, „Tandra şi gingaşa mea fiară”, „Ana Pavlova” – filmate de acum la Moscova, au făcut înconjurul lumii.

Emil Loteanu e parte din Marele trio – Ion Druţă, Ion Ungureanu, ambii nevoiţi să plece din Moldova şi o mare parte din viaţă s-o petreacă departe de meleagurile natale. Ei erau mîndria noastră. Ne bucuram de succesele lor. Le consideram ca ale noastre. Întotdeauna îi aşteptam să revină acasă.

Primul s-a întors Emil Loteanu. În 1985. Şi cu energia lui extraordina­ră, s-a apucat să schimbe lucrurile pe aici. A filmat „Luceafărul”. O lucrare consacrată marelui Mihai Eminescu – cu Vasile Zubcu în rolul titular. Practic, acesta a fost unicul film de pe ambele maluri ale Prutului despre genialul poet naţional.

A organizat concursul televizat „Se caută o stea”. Mii de tineri – elevi, studenţi – din toate colţurile republicii – au participat la selectarea talentelor. Actori cunoscuţi – Grigore Grigoriu, Svetlana Toma, Dumitru Fusu, Vasile Zubcu, Mihai Badicheanu, Victor Ciutac ş.a. cutreierau Moldova, selectînd, pentru arta teatrală şi cinematografică, nume noi, talente veritabile. Au trecut prin această sită şi au devenit actori cunoscuţi mai tîrziu – Stela Merlă-Focşa; Maia Tănase; Angela Gherman, Mihaela Strîmbeanu…

A fost inaugurat Teatrul actorului universal. Într-o viziune nouă, speci­fică maestrului. A turnat o nouă peli­culă: „Găoacea”, unde au fost invitaţi să joace mari actori din România.

Loteanu a fost ales Preşedinte al Uniunii Cineaştilor din Moldova. Tare a vrut să filmeze o peliculă ar­tistică despre Maria Cebotari, Puşkin în Basarabia ş.a. A fost chiar candi­dat la alegerile prezidenţiale din anul 1996. Avea planuri multe… Dar… A plecat a doua oară la Moscova cu traiul, sperînd că va realiza măcar acolo ceva.

Însă timpurile deja se schimbaseră peste tot! În prim-plan a ieşit banul! Cu mare greu găsise sponsori pen­tru un nou film cu Grigore Grigoriu în rolul principal. Avea de gînd să revină în Moldova. Însă departe de ţara sa l-a prins o boală necruţătoare. În Bulgaria. Şi mai departe – la Moscova – unde şi-a găsit moartea.

E un genial maestru – care pe drept a aparţinut mai multor ţări. Năs­cut în nordul Basarabiei, dar în Ro­mânia Mare (Clocuşna-Ocniţa), co­pilăria şi adolescenţa – la Bucureşti, maturitatea – la Chişinău. Ultima perioadă trăind la Moscova. Nu-i uitat nici în Moldova. Liceul din satul natal îi poartă numele.

Fostului cinematograf „Patria” i s-a conferit numele maestrului. Alături de edificiu a fost instalat un bust frumos. Anul trecut, la acest cinematograf a avut loc un eveniment memorabil consacrat memoriei lui Emil Loteanu: cu vizionarea filmelor Domniei sale, cu amintiri ale colegilor şi prietenilor. La Televiziunea Naţională au fost difuzate, la o rubrică specială (păcat că a dispărut), aproape toate filmele marelui regizor.

Nasc şi la Moldova oameni! Vorba cronicarului. Dă doamne să mai nască!

Sursa: OANȚA, Gheorghe. Emil Loteanu: Aduceri-aminte. In: Săptămîna. 2018, 23 noiemb., p. 7.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s