O excursie inedită pentru oaspeții din or. Pesaro, Italia

Prima zăpadă în acest an a venit cu un oaspete neașteptat din Italia… Domnul Danieli Martinelli.

Surprins de frigul ce l-a întâlnit la hotarele Moldovei, Danieli Martinelli totuși nu a dat înapoi, hotărât să descopere inima țării noastre – Chișinăul.

20181122_112424.jpgDupă cum a recunoscut el însuși, a venit pentru prima dată în Moldova și tot ce știe despre acest colț de pământ, sunt …vinurile pe care a avut marele noroc să le încerce și în Italia.

Așadar, învăluiți de frumusețea zăpezii de noiembrie, am pornit în marea aventură prin centrul istoric al Chișinăului.

Începând cu istoria Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și terminând cu falnica Sală cu Orgă, toate au lăsat o impresie puternică asupra lui.

A apreciat faptul că am reușit să păstrăm urmele istorice ale Chișinăului vechi printre noile clădiri ale secolului XXI.

Parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” însă i-a plăcut cel mai tare, după cum a spus Domnul: „În așa parc mi-aș dori să mă plimb seara  după o zi grea de muncă”.

În timpul excursiei dl Martinelli a recunoscut că în afara serviciului se delectează în arta fotografiatului, iar Republica Moldova ar putea deveni noua sa muză pentru o colecție de poze excepționale.

Mare i-a fost mirarea când a auzit că o puternică influență asupra arhitecturii chișinăuiene au avut-o și italienii. „Mă simt mândru că compatrioții mei au reușit să lase așa urme frumoase care dăinuie și peste secole.” a  mai spus el.

Această descoperire l-a mai încălzit puțin în pofida temperaturii tot mai joase.

Prima mea experiență în calitate de ghid turistic mi-a dat o lecție foarte importantă: Chiar dacă trecem zi de zi, an de an pe același traseu, chiar dacă ne pare că clădirile vechi ce ne iese în cale sunt plictisitoare, trebuie să le dăm o șansă…fiecare piatră are istoria sa, și e de datoria noastră să cunoaștem măcar  trecutul străzii pe care trăim de ani buni.

Văzând entuziasmul aproape copilăresc cu care oaspetele nostru se bucura de fiecare dată când vedea ceva nou, m-am molipsit și eu de farmecul ascuns al Chișinăului, deși este orașul meu natal.

La finalul excursiei Danieli Martinelli a jurat solemn că va reveni neapărat, să imortalizeze în pozele sale frumusețile Chișinăului și nu numai, iar până când își va aduce aminte de momentele petrecute la noi de fiecare dată când va încerca să reproducă rețeta de plăcintă moldovenească… „o misiune foarte complicată apropo”, după spusele sale.

Ce ține de mine… această experiență m-a făcut să mă îndrăgostesc încă o dată de Chișinău.

Doina Vicol, ghid în cadrul Serviciului BiblioTur,

Filiala „A. Mickiewicz”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s