„Oamenii dreptății”. Premieră la Chișinău

Cronică de film

Centrul de Conferințe Summit Events din Chișinău a fost în seara zilei de 15 mai curent gazda unui eveniniment cinematografic: premiera filmului documentar “Oamenii dreptății”: Liana Alexandru în dialog cu 13 juriști, membri ai comunitatii Lideri pentru Justiție din România care povestesc despre sine, despre profesia lor. 55 de minute – atât durează documentarul, a cărui idee este de a arăta fața umană a justiției. Realizatori: Manifest film. Regizor: Monica Lăzurean Gorgan. Director de imagine: Eduard Parvu. Inițiativa realizării acestiu film vine din partea Veronicăi Sîrbu și Doru Toma.

Evenimentul a fost organizat de Comunitatea de profesioniști în drept LEAD. După proiecția filmului a avut loc o discuție la care au luat parte câțiva protagoniști ai filmului, precum și juriști din Republica Moldova, membri ai comunității LEAD Moldova.

Ca gen, documentarul „Oamenii dreptății” este un film didactic și poate servi ca „lecție deschisă” pentru studenții, masteranzii, toți cei care-și propun să devină juriști. A fost conceput în formă de dialog dintre Liana Alexandru și juriștii din tânăra generație care activează în România ca judecători, procurori, avocați, notari publici, ofițeri de poliție. Protagoniștii filmului sunt persoane concrete, și anume: Alex Arghir, judecător, Tudor Burlacu, avocat, Tudor Ciobanu, judecător, Arina Corsei Vultureanu, procuror, Roxana Catea, avocat, Iulia Georgescu, notar public, Theodor Ioniţă, ofiţer de poliţie, Alexandra Carmen Lăncrănjan, procuror, Ioana Mitu, avocat, Veronica Sîrbu, judecător, Simona Ştefăniu, procuror, Bogdan Vasile, avocat, Mădălina Vlase, judecător.

Atât întrebările, cât și răspunsurile sunt „captivante” și a ținut publicul din sală într-o liniște totală, fiecare cuvânt fiiind ascultat și „prins”. Iată câteva întrebări: „De ce doriți să-i judecați pe alții?” „Un judecător trebuie să dea dovadă și de empatie?” „Cum se definește justiția din România?” „O zi din viața unui judecător: cine sunt ei dincolo de tribunal?” „Ce reguli încălcați?” Iată și unele răspunsuri. ”Justiția e importantă pentru fiecare din noi.” „O justiție mai deschisă, mai transparentă.” „Uneori dreptatea nu se confruntă cu adevărul.” „Decizia judecătorului trebuie să respecte legea.” „Judecătorul trebuie să dea sentința.” „Subiectivitatea intervine în funcție de caz.” „Un judecător trebuie să dea dovadă și de empatie, dar să facă în așa fel, încât să fie respectată legea.” „Empatizez la nivel uman.” „Cel mai mult te gândești la victimă, evident!” „Ești atât de independent, cât vrei tu să fii!” „Încalc regulile de circulație…” „Am trecut pe roșu…” „Asigurăm drepturile omului.” „Să reparăm un rău făcut prin justiție…”

Da, sunt fraze rupte din contest, dar le-am notat pentru că de fapt, fiecare întrebare prezintă interes și fiecare răspuns este ascultat cu atenție. Ar putea fi chiar tipărit, conținutul acestui film, într-un manual…

Documentarul „Oamenii dreptății” seamănă cu o carte audiovizuală. Fiecare întrebare înseamnă o nouă temă, iar răspunsurile sunt mai multe file din această carte. Momentele dintre întrebare și răspuns sunt ca niște clipe de „reculegere” marcate de pauze muzicale și portretele celor 13 juriști.

Prin acest film, tinerii juriști din România, membri ai comunității LEAD, și-au propus să „spargă gheața”, ieșind la „rampă” – în cazul dat – în fața camerei de luat vederi, pentru a da răspunsuri, laconice și la obiect, despre munca și viața lor, despre cazuri marcante, despre empatie și subiectivism, despre transparență și integritate profesională.

„Oamenii dreptății” este nu doar o premieră cinematografică, ci o premieră, cel puțin pentru Republica Moldova, într-un domeniu considerat în mare parte „tabu” pentru public – domeniul justiției. E de dorit și realizarea unui documentar în care protagoniști să fie noua genrație de juriști, juriștii tineri, formați în condițiile unei societăți democratice, în care justiția este considerată independentă, ca să aflăm, de ce și-au ales acestă meserie, cu ce probleme se confruntă etc.

Evenimentul de ieri, 15 mai curent, continuă și pe 16 mai cu o conferință despre Dialogul între profesiile juridice.

Larisa Ungureanu, critic de film, Secția „Memoria Chișinăului”.

„Oamenii dreptății” Premieră la Chișinău

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s