Ciocana Nouă: pagini de film

În acest an se împlinesc 60 de ani, de când satul Ciocana Nouă a fost inclus în hotarele Chișinăului și a apărut sectorul Ciocana (1959).

În 1959 pe ecrane a apărut filmul artistic „Cântec de leagăn” (Колыбельная) în regia lui Mihail Kalik după scenariul semnat de Avenir Zak și Mihail Kuznețov. Imaginea: Vadim Derbeniov.

Sectorul Ciocana a devenit subiect de film în două pelicule, produse la studioul „Moldova-film” în anii 1959 și 1972.

Filmul este povestea micuței Aurica, pierdută în primele zile ale războiului. Peste mulți ani, tatăl o regăsește după lungi căutări. Înâlnirea întâmplătoare din aeroport cu băiatul care și-a pierdut pașaportul și s-a născut exact în aceeași zi și în același an în maternitatea din Ciocana, îl trezește pe Dmitri Losev, tatăl Auricăi, aviator de profesie, la viață. În film sunt cadre care evocă bombardamentul din 22 iunie 1941 și care a afectat și materintatea de la Ciocana.

Subiectul filmului este o ficțiune și cadrele filmate au fost o reconstituire a acelui timp. Filmările acelor scene, posibil, să fi avut loc în localitatea Ciocana Nouă, în special, scenele cu evacuarea copiilor și a personalului medical.

În 1972 Ciocana Nouă devine subiect pentru un film documentar care s-a întitulat: „Ciocana Nouă” (Новые Чеканы). Scenariul a fost scris de Boris Movilă. Regia a semnat-o Vlad Druc. Operator: Iulian Florea.

Este un documentar care reflectă construcția complexului industrial Ciocana Nouă, gândit după un nou proiect. Noul sector al Chișinăului este viitorul indistrial al orașului. Aparatul de filmat a fixat schelele construcțiilor care se înalță. În imagine apare Uzina de Frigidere („Холодильник”). Sunt cadre cu muncitorii de la această uzină, muncitori calificați, toți au absolvit școli profesionale, mulți din ei au venit de la sate. Colectivul e mare și-i alcătuit din oameni de diferite naționalități. Toți sunt tineri. Uzina are o capacitate de producție de o mie de frigidere pe zi. Aceste informații au fost fixate în scenariu și apoi relalate de crainic (vocea de după cadru).

 O altă întreprindere despre care se vorbește în film este Fabrica de sticlă. În URSS erau trei astfel de uzine și una din ele se afla în Chișinău. Aici totul e nou și modern. Un alt obiect industrial din sectorul Ciocana Nouă este Uzina de pompe ermetice „M. Frunze”. În cadru apar muncitori, se reflectă atmosferă de muncă, o voce de femeie comentează: „Ne mândrim cu uzina noastră!” În film se povestește și despre o dinastie de muncitori care lucrează aici: Vasilache și fiii.

În acest documentar apar și imagini ale noilor blocuri locative, care se construiesc în această zonă industrială. După cadru răsună textul: „Peste 250.000 de muncitori vor locui și vor munci aici, la Ciocana Nouă.”

Documentarul este o schiță cinematografică despre noul sector indistrial al Chișinăului, numit Ciocana Nouă. Ideea acestui film ține de formarea clasei muncitoare în Moldova, iar Ciocana Nouă devine un argument vădit. Imaginile care se perindă pe ecran cu noile uzine, numeroși muncitori vin să demonstreze ideea: clasa muncitoare din Moldova s-a format în această zonă industrială a Chișinăului.

Datorită acestor filme putem să vedem, peste ani, cum a arătat și s-a dezvoltat unul din cartierele Chișinăului, numit Ciocana Nouă. Aceste două pelicule au păstrat cadre, devenite acum istorie.

Larisa Ungureanu,critic de film, Secția Memoria Chișinăului

Sursa: Научно-фильмографический и библиографический сборник. Часть I. – Chișinău, 1977. – P. – 182, 44; Filmografia studioului „Moldova-film” (1952-2007). Chișinău, 2007. – P. – 46; Studioul „Moldova-film”. Filmotecă și restaurare. Secția video.

https://www.youtube.com/watch?v=zoAng2vjE-8, „Cântec de leagăn”/ „Колыбельная”

http://cinema.art.md/person/234/index.html – despre regizorul Mihail Kalik

http://cinema.art.md/movie/933/index.html – despre filmul „Cântec de leagăn”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s