Arhitectul Șciusev

Film

La 24 mai 2019 se împlinesc 70 de ani de la moartea renumitului arhitect Alexei Șciusev, născut la Chișinău (8 octombrie 1873).

În Filmografia studioului „Moldova-film” găsim succinte informații despre documentarul „Arhitectul Șciusev” (a/n, 1 act), realizat de Anatol Codru (scenariul și regia), imaginea: Pavel Balan, în îndepărtatul an 1970. Este o schiță cinematografică, care se bazează în mare parte pe materiale fotografice, cât și cronică documentară, preluată din Arhiva de Stat a documentelor citefoto din URSS. În film sunt arătate momente din viața și activitatea sa.

 În cadru fotografia lui Șciusev Alexei Victorovici. Din textul fonogramei aflăm că a fost un renumit arhitect rus și că e pământeanul nostru, academician, arhitect de mare valoare a epocii sovietice. O altă fotografie ni-l prezintă pe Alexei Șciusev discutânt cu cunoscutul pietrar din Moldova D. Smirnov în timpul construirii unei clădiri în anul 1947, pe când arhitectul se afla la Chișinău. Altă fotografie îl prezintă pe A. Șciusev în mijlocul proiectanților moldoveni în timpul reconsrtucției unei clădiri de la intersecția străzilor Lenin și Gogol (Ștefan cel Mare și Bănulescu Bodoni) în anul 1947. Alte imagini: Alexei Șciusev construind în 1935 Teatrul Meyerhold și hotelul „Moscova” din capitala URSS. Clădirea Pactului Economic din Varșovia de pe bulevardul Kalinin a fost construită tot după proiectul său.

Din textul fonogramei aflăm, că e mai nimerit să coborâm din înalturi pe pământ și să aflăm de unde a început și cum s-a format în timp talentul acestui arhitect. Totul a început în Chișinăul de la sfârșitul secolului XIX, un oraș burghez provincial. Aici, în 1873 s-a născut Alexei Șciusev. În film se vede panorama de sus a centrului Chișinăului, cam pe unde se află în prezent hotelul „Moldova” și strada Pușkin în perioada anului 1919. În cadru apare și un tramvai tras de cai. Imaginea de sus a Chișinăului din acea perioadă: strada centrală până la strada Pușkin, în dreapta așa numita casă a lui Serafimovski.

Urmează o fotografie: Casa-muzeu „A.V. Șciusev” de pe strada Șciusev, 77. În această casă din Chișinău s-a născut și a copilărit marele arhitect. Fotografie: A.V. Șciusev – absolvent al Gimnaziului din Chișinău. După absolvirea gimnaziului, Alexei Șciusev și-a continuat studiile la Peterburg la Academia de Arte, secția de arhitectură, avându-i ca pedagogi pe arhitecții Kotov și Benois.

În cadru: imaginea unei clădiri construită de Alexei Șciusev în Chișinău (1897-1910) de pe str. Pușkin colț cu str. Kuznecinaia (Bernardazzi). Imaginea unei vile, construită de A. Șciusev (1897-1910) în Valea Trandafirilor (Долина Чар). Biserica din satul Cuhurești, județul Soroca, construită de A. Șciusev.

Imagini din Moscova. Gara Kazani, construită de A. Șciusev în anul 1913. Schițe ale Mauzoleului „V.I. Lenin” pe Piața Roșie din Moscova, anul 1924. Construcția Mauzoleului. Prima construcție din lemn a Mauzoleului, 27 ianuarie 1924, temporară. Construcția din granit a Mauzoleului. Alte clădiri construite de A. Șciusev la Moscova, inclusiv stația de metro Komsomoliskaia. Alexei Șciusev a proiectat și Teatrul de Operă și Balet „A. Navoi” din Tașkent.

Ultimele cadre din film redau procesiunea de înmormântare din mai 1949. Lângă sicriu –  fiul Piotr Alexeevici Șciusev, nepotul lui Șciusev, soția Maria Vikentievna Korcevskaia. Alexei Șciusev a fost înmormântat la cimitirul Novo-Deviciye din Moscova.

Larisa Ungureanu, critic de film, Secția Memoria Chișinăului

Sursa: Гибу Н. „Молдова-филм”. Фильмография. – Chișinău, 1971. – P. -41; Брескану Г., Леoшкевич Э. „Молдова-филм”. Фильмография. – Chișinău, 1975. – P. – 52; Киноискусство Советской Молдавии. Partea I. Chișinău, 1977. – P. 173, 45, 50; Filmografia studioului „Moldova-film” (1952-2007). Chișinău, 2007. – P. 38; Монтажный лист nr. 1197. Arhiva Națională a Republicii Moldova, secția documente audiovizuale.

http://cinema.art.md/person/216/index.html, accesat 9 august 2018. N��o


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s