25 de ani de la prima ediție BITEI

În anul 1994, în perioada 24-31 mai, a avut loc prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru, numit BITEI, organizat de Teatrul „Eugene Ionesco”.

actor și regizor Petru Vutcărău

De regulă, festivalulu are loc odată la doi ani. Pe parcursul celor 25 de ani au avut loc XII ediții BITEI. Fiecare ediție era unică: își avea tema sa, conceptul său. Prima ediție, de exemplu, a fost dedicată dramaturgiei lui Eugene Ionesco și se numea „Planeta Ionesco”. Alte ediții au avut genericul „Tradiție și modernitate”, „Întâlniri la sfârșit de secol”, „Planeta Cehov”, „Intersecții”, „Între orient și occident”, „Facem Teatru, Nu Război”, „Pentru o lume mai bună”, „Teatrele se întâlnesc la Chișinău”, „Împreună, doar împreună”.

De fiecare dată festivalul aducea nu doar un suflu nou în viața teatrală a Moldovei, ci a devenit unul din evenimentele cultural-artistice de vârf, care întrunește în jurul său cele mai remarcabile nume de scriitori, compozitori, regizori, oameni de artă. O nouă generație de spectatori, actori, regizori au crescut odată cu acest festival internațional de teatru, care a „aruncat” punți de comunicare între țări, între culturi. La Chișinău au venit teatre din România, Japonia, Canada, SUA, Anglia, Franța, Spania, Italia, Polonia, Germania, India, Rusia, Turcia, Egipt, din fostele republici sovietice – Georgia, Belarus, Estonia. 

Directorul BITEI este regizorul Petru Vutcărău, directorul artistic al Teatrului Național „Eugene Ionesco”. Tradițional, programul festivalului cuprinde trei secțiuni: Teatru, Muzică, Dans. În cadrul festivalului se desfășoară conferințe de presă, se țin dezbateri, au loc întâlniri cu oameni de teatru, personalități, oaspeți, invitați la festival, lansări de carte.

Larisa Ungureanu, dr. în studii artelor. Secția Memoria „Chișinăului”

Teatrul din Batumi. Conferința de presă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s