Cântecele de acasă mă poartă prin lume. Tatiana Slivca în dialog cu Mihai Ciobanu

Colaborarea jurnalistei Tatiana Slivca, începută în anul 2009, când l-a invitat pe Mihai Ciobanu la emisiunea În culisele neamului,  a continuat, iar rezultatul este această carte de Dialoguri la focul din vatră, apărută cu sprijinul

Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

          Din Cuprins fac parte compartimentele: Cuvânt înainte, semnat de Tatiana Slivca, după care urmează Fișier biographic: Mihai Ciobanu și Curriculum vitae a autoarei. Cartea este structurată în douăsprezece capitole, Postfață, Concluzii, un text întitulat „Mihai Ciobanu, văzut de cei, cărora le-a intrat în suflet” și Amintiri imprimate în fotografii.

Mihai Ciobanu a avut predilecție pentru versul de calitate, se consulta cu poeții, iar colaborarea cu Grigore Vieru s-a soldat cu apariția unor adevărate bijuterii muzicale, una din ele fiind „Casa părintească nu se vinde”.

Este primul interpret din RM care a fost invitat de prestigioasa casă de discuri de la București „Ekectrecord” să imprime un disc de vinil, primul artist din Basarabia, invitat să cânte în recitalul celui mai longeviv festival de folclor din România, „Maria Tănase”. Prin cântecele sale, Mihai Ciobanu a încălzit nu doar sufletul spectatorului de acasă, el a fost în peste douăzeci de țări ale lumii, cântând despre dragoste și dor, despre valorile neamului care ne unesc. Capitolul X, întitulat „Catrene din cele mai iubite cântece ale lui Mihai Ciobanu”, cuprind înregistrări din anii 1978-2018.

Autoarea vine în această carte cu detalii interesante din viața interpretului. De exemplu: de-a lungul activității sale a purtat 15 costume populare unice, a lansat peste 300 de cântece, a editat trei cărți și a lansat 30 de albume.

Această carte este despre universal uman al interpretului Mihai Ciobanu, despre bunătate, despre credință, despre cărările pe care le-a bătătorit în căutarea unor noi texte și melodii, despre copilărie, despre părinți, frați și surori, despre anii de studenție, despre activitatea sa ca solist în prestigioase orchestre „Mugurel”, „Folclor”, „Lăutarii” ș.a. În 2002 Mihai Ciobanu înființează în satul de baștină Bujor, Hâncești ansamblul de fluieriști „Bujoreii”, iar în 2005 înființează grupul de bărbați „Basarabenii”. La întrebarea „Ce muzică ascultă Mihai Ciobanu?” răspunsul este unul sincer: „Ascult muzica tinerilor interpreți de folcloor, ascult folclor authentic, ascult muzica populară a altor popoare.”

Larisa Ungureanu, Secția Memoria Chișinăului

Slivca, Tatiana. Mihai Ciobanu: Cântecele de acasă mă poartă prin lume / Tatiana Slivca; cop.: Sergiu Stanciu. – [Chișinău]: Prut Internațional, 2018. – 312 p.: fot.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s