Artiști notorii ai scenei lirice naționale: soprana Anastasia Dicescu

Volumul „Artiști notorii ai scenei lirice naționale: soprana Anastasia Dicescu”, semnat de autorii Victor Ghilaș, Aurelian Dănilă, este un studiu fundamental despre o personalitate marcantă a artei lirice naționale din perioada interbelică.

          Anastasia Dicescu face parte din galeria artiștilor basarabeni, care au dat strălucire și forță liricii feminine, cântăreața evidențiindu-se atât la Chișinău, cât și la Iași, Cernăuți, Cluj, București, dar și la Odesa, când și-a făcut debutul în 1916 în opera „Faust”, a cântat și la Kameneț Podolsk și a avut, în 1917, un turneu prin Podolia și Hotin.

Viitoarea cântăreață Anastasia Dicescu s-a născut la 27 februarie 1887, în comuna Gălești, județul Orhei, fiind descendenta unei vechi familii de boieri moldoveni. A urmat cursuri de canto la Conservatorul din Odesa și la Academia de Muzică din Roma. A evoluat în spectacolele: „Rigoletto”, „Traviata”, „Bărbierul din Sevilla”, „Evgheni Oneghin”, „Luceafărul”, „Cavalleria rusticana”, „Madama Butterfly”, „Boema”, „Paiațe” ș.a. A susținut numeroase concerte pe cele mai prestigioase scene din țară și de peste hotare. A fost director al Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică „Unirea” din Chișinău, instituție pe care o va conduce circa 20 de ani, predând și disciplina „Canto”, unde va deține și funcția de titular al catedrei omonime a instituției. La 17 iulie 1945, la numai 58 de ani, „mama Anastasia a plecat la Ceruri, asemenea eroinei sale preferate, Violetta din opera „Traviata”, răpusă de tuberculoză, dar înconjurată de iubirea familiei”, cum s-a exprimat în Prefața, Constantin Manuilă, unul din descendenții familiei Dicescu, domiciliat la București. Printre colegii de scenă ai Anastasiei Dicescu s-au numărat Jean Athanasiu, Grigore Melnic, Lidia Lipcovscaia, Eugeniu Ureche, Nicolae Nagacevschi. De menționat, că și până în prezent în Chișinău se păstrează casa de pe str. București, nr.52 (fosta str. Ion Brătianu), care a aprținut Anastasiei Dicescu.

          Studiul este structurat în felul următor: Tabula Gratulatoria, semnat de autori, Prefață. Anastasia Dicescu (1887 – 1945), o eroină a neamului românesc, semnată de Constantin Manuilă. După care urmează: Arborele genealogic al familiei Dicescu; Familia Dicescu: file de istorie; Scena lirică – rampa de lansare a Anastasiei Dicescu în lumea muzicii; Formarea profesională a Anastasiei Dicescu. Studiile și debutul artistic; Debutul pe scena ieșeană; Anastasia Dicescu pe scena lirică a Operei basarabene; Anastasia Dicescu, prim-solistă a Operei Române din Cluj; Pe scena Operei Române din București și a Teatrului Național din Cernăuți. Un compartiemnt aparte ocupă Folclorul în viața Anastasiei Dicescu și a membrilor familiei sale, cât și capitolul  Anastasia Dicescu, director al primului Conservator din Chișinău, urmat de Încheiere, două Anexe, Bibliografie sumară, Index de nume proprii și Imagini din arhive și colecții personale ale autorilor și rudelor Anastasiei Dicescu.

           Cum menționează și autorii, lucrarea reprezintă o sinteză și o analiză al actului liric basarabean, văzut prin prisma unei artiste de mare talent, care a reușit să se înscrie „cu drepturi depline” în istoria artei interpretative românești.

Studiul  „Artiști notorii ai scenei lirice naționale: soprana Anastasia Dicescu” a apărut în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural, având susținerea financiară din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Modova.  

Larisa Ungureanu,

Secția Memoria Chișinăului

Artiști notorii ai scenei lirice naționale: soprana Anastasia Dicescu/ Victor Ghilaș, Aurelian Dănilă; Min. Educației, Culturii și Cercet. Al Rep. Moldova, Inst. Patrimoniului Cultural. – Chișinău: Epigraf, 2018. – 232 p.: fig.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s